Pénz- és tőkepiac

Vonzó célpont a Covid-tesztek gyártója

A járvány a vírus kimutatására szolgáló klinikai tesztek gyártóira is hatással volt.

A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány nem meglepő módon a vírus kimutatására szolgáló klinikai tesztek gyártóira is jelentős hatással volt:

a Covid-teszteket előállító Fulgent Genetics tavalyi 421 millió dolláros bevétele pél­dául tizenháromszorosa volt a 2019-es 33 mil­liós szintnek.

Ennek ellenére – a vak­cinák megjelenésével és a globális újranyitás hírére – a cég részvényének árfolyama az idén már több mint 50 százalékkal esett vissza korábbi csúcsértékéről. A Covid-tesztek iránti – továbbra is növekvő – kereslet miatt azonban a vállalat ez évben várhatóan 800 millió dolláros bevételre tesz szert, ami 90 százalékos növekedés lehet az előző évhez képest.

Tavaly a Fulgent elsőként reagált a koronavírus-járványra, a cég két tesztet is kifejlesztett, s ezzel rekordbevételt termelt a pandémia alatt.

A Fulgent Genetics a koronavírus-járványtól függetlenül is dinamikus növekedést produkált 2020-ban: a cég genetikai tesztelési üzletága – amely az örökletes rák, valamint a szív- és érrendszeri, illetve a neurodegeneratív betegségek kiszűrését segítő teszteket fejleszt – 43 százalékkal bővült tavaly. Ennek is köszönhetően a társaság

a 2020-as GAAP-beszámolója szerint 432 millió dollár szabad cash flow-val zárta az évet, ami az idei év első két hónapja után 625 millióra emelkedett.

A Fulgent ráadásul 200 millió dollár értékű alacsony kockázatú követeléssel is rendelkezik, ezzel együtt a vállalat készpénzállománya csaknem egymilliárd dollár, ami a jelenlegi piaci kapitalizációjának a fele. Ez pedig lehetőséget nyújt a tengerentúli terjeszkedésre és akvizíciós célpontok keresésére is, ami tovább gyorsíthatja a cég növekedését.

A Fulgent Genetics részvényárfolyama rövid távon, az átoltottság növekedésével még ingadozhat, ám a cég erős fundamentumai és többek között a genetikai tesztelési üzletág fejlesztése révén figyelemre méltó célpont lehet a befektetők számára.

Fulgent
Kapcsolódó cikkek