Pénz- és tőkepiac

Jelentősen javult az MNB vállalati konjunktúra indexe

A nagyvállalatok és az ipar várakozásai továbbra is nagyobb optimizmust tükröztek a mikrovállalatokhoz, illetve a szolgáltató szektorhoz képest, azonban a különbség csökkent a korábbi hónapokhoz képest.

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az elmúlt 4 hónapban fokozatosan, áprilisban számottevően javult. Az index értéke a decemberi -14 pontról +8 pontra emelkedett áprilisra. Az aktuális helyzet megítélése és a várakozások is számottevően javultak márciusról áprilisra.

A nagyvállalatok és az ipar várakozásai továbbra is nagyobb optimizmust tükröztek a mikrovállalatokhoz, illetve a szolgáltató szektorhoz képest, azonban a különbség csökkent a korábbi hónapokhoz képest.

Minden méretkategóriában növekedett az átlagos kapacitás-kihasználtság és a bevételi szint az előző havi eredményekhez képest. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 17 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát és számottevően (7 ponttal) nőtt a beruházási tervek mutatója is.

Új emlékérmét bocsátanak ki

A Magyar Nemzeti Bank – annak alkalmából, hogy 2021. május 21. és november 17. között Magyarország tölti be az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét – „Európa Tanács magyar elnöksége, 2021” megnevezéssel 2000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki május 18-tól – olvasható a Magyar Közlönyben.

Fotó: Magyar Közlöny

Az emlékérme előlapján, körvonallal határolt középmezőben egy földgömb Európa-központú részletének ábrázolása látható, a világűrből nézve. A földgömbrészlet ábrázolása felett, bal oldalon Bitó János Balázs tervezőművész mesterjegye látható, jobb oldalon, két vízszintes sorban a „2000” értékjelzés és a „forint” felirat olvasható, melyek részben átnyúlnak a körvonalon. Az emlékérme finoman barázdált körgyűrűs hátterű szélén,

köriratban, bal oldalon a „Magyarország” felirat.

Az emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben az Európa Tanács magyar elnöksége hivatalos logójának ábrázolása látható, melyen a nemzeti lobogó színeit heraldikai sráfozás jelöli. Az emlékérme finoman barázdált körgyűrűs hátterű szélén, köriratban, fent az „Európa Tanács magyar elnöksége”, lent a „2021. május–november” felirat olvasható.

konjunktúra index MNB
Kapcsolódó cikkek