Pénz- és tőkepiac

Ne dőljünk be annak, hogy Elon Musk kölcsönkéri a kriptovalutánkat

Az elmúlt 6 hónapban 2 millió dollár értékben követtek el kriptovaluta-csalásokat a Tesla-vezér nevében.

Október óta 2 millió dollárral rövidítettek meg amerikai fogyasztókat magukat Elon Musknak kiadó csalók egy olyan program segítségével, mely arra épül, hogy megsokszorozza a pénztárcájába küldött kriptovalutát, és visszaküldi tulajdonosának – közölte a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság hétfői beszámolója alapján a MarketWatch.

A hivatal megállapításai szerint

a kriptovalutás csalások több mint 80 millió dolláros veszteséget okoztak a felhasználóknak 2020 októbere óta, ami tízszeres növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A Bizottság a vizsgált időszakban közel 7000 bejelentést kapott fogyasztóktól, akik átlagosan 1900 dollárt veszítettek.

A csalások egyre változatosabbak. Sokszor befektetési tanácsként indul, ami „jól bevált” oldalakra küldi a gyanútlan érdeklődőt. Nem ritka, hogy híres emberek kérik kölcsön bitcoin-megtakarításunk egy részét, azt ígérve, hogy kamatostul adják vissza. – Ilyen esetben ne legyünk naivak, természetesen nem az adott híresség keresett meg minket. Különösen igaz ez esetében, aki olyan könnyedén rángatja a árfolyamát, hogy biztosan nem szorul a mi segítségünkre.

Fotó: Shutterstock

A 20-49 éves korosztály ötször nagyobb arányban esett áldozatul kripto-csalásoknak. Ennek az is az oka lehet, hogy az idősebbek kevésbé fogékonyak a digitális technológiákra, és nem is annyira nyitottak rá.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ezúttal is hangoztatott irányelve szerint

Bárki, aki azt állítja, hogy banki átutalással, ajándékkártyával vagy kriptovalutával fizet, az csaló. Ilyen esetben soha ne fizessünk, mert nem fogjuk viszontlátni pénzünket.

Az adatok nyilvánosságra kerülése behúzta a kéziféket a kriptopénzek piacán, a bitcoin 1,10 százalékot esett, a dogecoin 0,32 százalékot veszített, az első tőzsdei kriptocég, a Coinbase értéke pedig 3,92 százalékkal zuhant.

Elon Musk csalás dogecoin kirptovaluta bitcoin
Kapcsolódó cikkek