Pénz- és tőkepiac

Óvatosabbá váltak a tengerentúli befektetők

Az inflációs félelmek az amerikai alapkezelői szektorban is éreztették hatásukat áprilisban, a részvények felől a kevésbé rizikós kötvények és pénzpiaci termékek felé fordultak a megtakarítók.

Csendesebb vizekre eveztek a várhatóan megugró inflációs hullámok elől a tengerentúli befektetők, az amerikai befektetési alapkezelőknél ugyanis az alacsonyabb kockázatú kötvények és pénzpiaci termékek iránt nőtt meg a kereslet áprilisban, miközben részvényeszközeiktől nagy tételben szabadultak a befektetők – derül ki a Refinitiv Lipper aktuális statisztikájából.

A portfóliómenedzserekhez érkező tőke ugyan egy hónap alatt megfeleződött, a megtakarítók ezzel együtt továbbra is jelentős likviditással rendelkeznek, az adatszolgáltató kimutatása szerint ugyanis

a hagyományos befektetési alapok 52,8, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) pedig 81,1 milliárd dollárt szívtak fel áprilisban.

Az előbbi szegmensben öt, az utóbbiban pedig már húsz hónapja töretlen a tőkebeáramlás, az eszközválasztás azonban csillapodó kockázati étvágyról és a biztonságosabb befektetések irányába való elmozdulásról árulkodik.

A klasszikus alapokon belül látványosan elfordultak a befektetők a részvényektől, a márciusi 11 milliárdos beszálló után áprilisban már bő 31 milliárd dollárt váltottak vissza belőlük, a legnagyobb, mintegy 19 milliárd dolláros kiáramlást a nagy kapitalizációjú amerikai cégek papírjaiból válogató alapok szenvedték el. A jegybank szerepét betöltő Fed a hónap folyamán megerősítette ugyan, hogy az megugrását átmeneti jellegűnek tekinti, a pénzromlástól való félelem és a hónap végén egyes feltörekvő piacokon – Brazíliában és Indiában – felerősödő koronavírus-járvány mégis az alacsonyabb kockázatú befektetések irányába terelte a megtakarítókat.

A kötvényalapok iránti kereslet harmadával, 55 milliárd dollárra nőtt,

és még a pénzpiaci alapokból is mintegy 29 milliárd dollárral növelték tovább kitettségüket a márciusi – 129 milliárdos – nagybevásárlás után.

Fotó: Spencer Platt / Getty Images

A jellemzően passzívan kezelt, indexkövető ETF-ek némileg árnyalják a képet, a kategóriák közötti tőkemozgások ugyanakkor itt is hasonló folyamatokat jeleznek. Az eszközosztály vagyonának többsége részvény-ETF-ekben pihen, így egyáltalán nem meglepő, hogy továbbra is a részvénykitettséget termékek szívták fel a legtöbb friss forrást, összesen csaknem 53 milliárd dollárt.

A márciusban értékesített mennyiséghez képest azonban bő negyedével apadt a kereslet irántuk, miközben ezzel egyidejűleg kétszeresére, 28 milliárd dollár fölé nőtt a kötvény-ETF-ekbe érkező tőke.

A részvény- és a kötvénykategóriában is a Vanguard termékei bizonyultak a legeredményesebbnek,

a teljes amerikai részvénypiacot lefedő, Total Stock Market (VTI) ETF-je 4,3 milliárd dolláros értékesítéssel zárta a hónapot,

míg a kötvénypiaci pozíciót keresők körében az ugyancsak széles körű diverzifikációt nyújtó Vanguard Total Bond Market Index ETF (BND) volt a legnépszerűbb 2,6 milliárd dolláros friss lekötéssel.

Az áprilisi trendekből óvatosabb befektetői attitűd rajzolódik ki: hagyományos alapokon és ETF-eken keresztül összesen 83,6 milliárd dollárt fektettek kötvényekbe az amerikai megtakarítók, miközben részvénykitettségüket alig 22 milliárd dollárral növelték, azt is döntően költséghatékony, egyszerűbben értékesíthető ETF-eken keresztül.

részvény befektetési alapok kötvény Refinitiv Lipper ETF
Kapcsolódó cikkek