Pénz- és tőkepiac

Agresszív árazástól szenved a C3.ai

Gyorsjelentése után esett nagyot az amerikai C3.ai részvénye. A mesterséges intelligencián alapuló szoftvereket fejlesztő vállalat decemberben lépett tőzsdére, az IPO során 42 dolláron értékesítették a részvényeket, de már a nyitónapon 100 dollárig rohant a kurzus, s később 183,9 dolláron állított fel historikus csúcsot. A kötvényhozamok elszállása véget vetett a ralinak, a tőke a technológiai részvényekből az értékalapú papírokba áramlott. Az esést csak az 50 dolláros lélektani szint fogta meg. Onnan indult májusban az újabb emelkedő hullám. Június elején már 75 dollár fölé lendült a kurzus. A gyorsjelentés előtti kereskedési napon például 30 százalékot ugrott a jegyzés, ám a jelentést követően, a zárás utáni kereskedésben csúnyán beadták a papírt, 9 százalékot zuhant az árfolyam. Pedig Tom Siebel vezérigazgató szerint erős negyedévet zártak, megerősítve vezető helyüket a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereket fejlesztő cégek körében.

Az áprilissal zárult negyedév Józsa Bence, az Equilor elemzője szerint is kedvező képet mutat, hiszen a cég árbevétele 52,3 millió dollárra nőtt, ami 25,7 százalékos bővülés éves alapon, valamint 1,7 millió dollárral az elemzői várakozásokat is sikerült felülmúlni. Józsa Bence pozitívumként értékelte lapunknak, hogy a vállalati ügyfelek száma 89-re nőtt, ami 82 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ráadásul ebben az ágazatban jellemzően hosszú távú megállapodásokat kötnek. A cég nemrég hosszabbított szerződést legnagyobb üzleti partnerével, a Shell olajtársasággal. Míg regionális keresztmetszetben azt látjuk, hogy az árbevétel 77 százalékát Észak-Amerika adja, 21 százalékot Európa, Közel-Kelet és Afrika, míg a maradékon az ázsiai piacok osztoznak.

A úgy esett nagyot zárás után, hogy a kilátásai is jók, és az első negyedév is kedvező képet mutatott. Valójában a folyó negyedévvel sincs gond, csupán az történt, hogy a menedzsment erre a negyedévre vonatkozó előrejelzése elmaradt a Wall Street becslésétől. Az elemző szerint a papír agresszív árazása és a felfokozott növekedési várakozások ütöttek vissza, miközben valódi kockázatként a még veszteséges működés miatt az meglódulása és a hozamemelkedés említhető.

Ezek is érdekelhetik