Pénz- és tőkepiac

Áttörheti a BUX az álomhatárt

Alapvetően optimistán látják a magyar piac kilátásait a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. Úgy vélik, a BUX elérheti az ötvenezer pontos álomhatárt, sőt, akár még tovább erősödhet az év végéig.

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint télre mindenképpen 50 ezer pont fölé nőhet a BUX index. Előrejelzése inkább konzervatívnak mondható, hiszen a pesti vezető indexet az is hajthatja, hogy a parketten növekedési sztorik helyett inkább értékalapú részvények vannak jelen, ami sokkal kedvezőbb a hosszan tartó emelkedés szempontjából, mint egy hirtelen népszerűvé lett, nagyot ugró papír.

Az 50 ezres szint áttörése után azonban már lassulás várható, véleménye szerint az 55 ezer pontot nem éri el az idén az index, reálisan 52 ezer környékére juthat el az év végén.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Másképp látja ezt a KBC Equitas vezető elemzője. Cinkotai Norbert optimistább, a mostani szintekhez képest akár 10–15 százalékos felértékelődésre számít.

Ha a jelenlegi 48 700 pont körüli értékkel számolunk, ez 55 ezer feletti év végi BUX-érték lenne.

Cinkotai szerint a fő kockázat a delta (indiai) vírusmutáns. Ha újabb lezárásokra kerül sor, az oltásokba vetett bizalom is elszállhat. Ez hosszú távon káros lenne, és a piaci jó hangulatot is erodálná, ellentétben a harmadik hullámmal, amikor jókora pluszokat mutattak a tőzsdék, pedig a reálgazdaságokat lassította a koronavírus miatti bezártság.

Fotó: Kallus György / VG

Török Lajos a régiós versenytársak közül az osztrák tőzsdét látja a BÉT érdemi konkurenciájának, de emlékeztet arra, hogy a feltörekvő régió is népszerű volt az elmúlt időszakban. Cinkotai Norbert sem számít a magyarral egy kategóriában lévő piacok leértékelődésére. Hozzátette, hogy volatilisabb időszakok azért jöhetnek, de a hozaméhség továbbra is a régió felé tereli a tőkét.

Ezzel kapcsolatban Török Lajos azt emelte ki, hogy valóban folytatódhat a befektetések beáramlása, de a tavalyi rekordhoz hasonló szintre nem lehet számítani, a reálgazdaság felpörgéséből adódó elszívó hatásból adódóan.

A szakemberek szerint a blue chipek közül a Molban lehet a legnagyobb tartalék. Úgy vélik, a Mol árfolyamát az emelkedő olajárak és a finomítói marzsok egyaránt húzni fogják. Török Lajos hozzátette, hogy még ha az OPEC+ a kitermelés bővítéséről döntene is, az olajéhségnek a gazdaságok nyitásából adódó növekedése mindenképpen túlnő a piacra dobott mennyiségnél, ami szintén lökést adhat a Mol kurzusának A csúcsközelben lévő OTP és Richter eredményét ronthatja az erősebb forint, de nagy esés nem fenyegeti ezeket a papírokat.

A KBC Equitas szakértője a Telekomot látja mostohagyereknek, ám a távközlési cég papírját nem fenyegeti zuhanás. Igazi nyári uborkaszezonra számít Török Lajos. Szerinte mind a határok megnyitása, mind a nagy sportesemények elterelhetik a befektetők figyelmét, akik inkább az utazási irodák ajánlataira fognak koncentrálni. A nyárra megmaradhat az optimista hangulat, alacsony forgalmú felfelé oldalazással – tette hozzá az Equilor vezető elemzője.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-tozsde/jokora-tartalek-lehet-meg-a-kispapirokban-2-3844211/

Equilor Befektetési Zrt. KBC Equitas Zrt. BUX Török Lajos Cinkotai Norbert Budapesti Értéktőzsde (BÉT)
Kapcsolódó cikkek