Pénz- és tőkepiac

Idén is bejön a „sell in May”?

Májusban tovább javultak a globális gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozások, miután jól haladnak a fejlett országok a vakcinációval, és a korlátozások feloldásával a gazdaságok lassan visszatérhetnek a régi kerékvágásba. Ez persze nem megy volatilitás nélkül, hiszen az inflációs adatokban megmutatkozó kiugrás a kamatvárakozásokat is átárazta, azok pedig a részvénypiacok esetében az értékeltségekben okoztak átrendeződést.

Ilyen események leginkább a növekedési részvényekben érhetők tetten, ugyanis ezek lehetnek a legérzékenyebbek a kamatmozgásokra. Elsősorban az Egyesült Államokban figyelhettük meg, hogy a technológiai szektor relatíve nagyobb visszahúzódást produkált, de a szoros kapcsolatban lévő egyéb részvényindexek ugyanúgy korrekciókba kezdtek, amit a hónap vége felé elkezdtek ledolgozni.

Ha megvizsgáljuk a főbb tőzsdeindexek két évtizedes teljesítményét, akkor a nyári időszakra jellemzően kirajzolódik egy az átlagosnál várhatóan kisebb tőzsdei hozam.

Fotó: Getty Images

Az érdekes az, hogy ehhez kisebb szórás is társul, ami alacsonyabb kockázatra utalhat, de a kockázat-hozam arány átlagosan mégis rosszabbnak mutatkozik, mint mondjuk az év utolsó négy hónapjában vagy esetleg az év első két hónapjában.

A nyári hónapok közül ráadásul még csak nem is a május ígérkezik negatívnak, hanem sokkal inkább a június. A számmisztika helyett mindig az aktuális fundamentális és makrokörnyezet figyelembevételével érdemes meghozni a döntésünket.

A „sell in May and go away” mondás szerint potenciálisan nem túl sok babér teremne a nyári időszakban a részvénypiacokon.

De ne feledjük, ha tovább javulnak a gazdasági mutatók, akkor újabb országok lazíthatnak, ami semmiképpen sem kedvezőtlen a részvénypiacok számára, egészen addig, amíg a nagy jegybankok (Fed, EKB) nem szigorítanak – akár verbálisan – a monetáris politikai kondíciókon. Ezért egy kisebb-nagyobb bullish momentumnak a lehetőségét nem biztos, hogy el kellene vetni. Ennek a meglovagolása pedig leghatékonyabban az adott ország indexét követő ETF-fel lehetséges.

koronavírus Részvénypiacok gazdaság
Kapcsolódó cikkek