Pénz- és tőkepiac

Megszabadult a Teslától a Panasonic

Ettől függetlenül a Panasonic továbbra is szállít akkumulátorokat az amerikai vállalatnak.

A Panasonic japán cég, amely lítium-ion akkumulátorokat gyárt a Tesla cégnek, eladta az amerikai járműgyártó összes részvényét a március végével záródott pénzügyi évben.

Erről a Nikkei japán gazdasági lap számolt be, amely

mintegy 400 milliárd jenre (3,6 milliárd dollár) becsülte az ügylet értékét. Értesülések szerint a japán cégnek újabb befektetési tervei vannak, és ehhez kell a pénz.

A Panasonic egyik illetékese azt mondta, hogy a japán vállalat értesítette a Teslát a részvényeladásról, és hogy mindez nem változtat az üzleti partneri kapcsolaton: a Panasonic továbbra is szállít akkumulátorokat az amerikai vállalatnak.

Fotó: Shutterstock

A Panasonic az első ügyletet még 2009-ben kötötte a Teslával. Egy évvel később, 2010-ben a Panasonic 1,4 millió Tesla-részvényt vásárolt 21,15 dolláros árfolyamon, összesen 30 millió dollárért, röviddel azután, hogy a Tesla részvényeit bevezették a Nasdaqon.

A Tesla részvényára 679,82 dolláron zárt csütörtökön.

A cég piaci tőkeértéke az elmúlt 12 hónapban 2,5-szeresével nőtt, ugyanakkor az év eleje óta 3,7 százalékkal csökkent. Pénteken a kereskedés első órájának végén 686 dolláron állt a Tesla árfolyama a Nasdaqon.

részvény Panasonic Tesla
Kapcsolódó cikkek