Pénz- és tőkepiac

Nincsenek veszélyben a Vraylar-tervek

Továbbra is optimista a Richtert illetően a Jefferies elemzője: a magyar gyógyszergyártótól 20 százalékos nettó eredménybővülésre számít. Az első negyedév visszafogott teljesítménye ellenére elérhető az 1,8 milliárd dolláros Vraylar-forgalom 2021-ben.

Csökkentette csütörtökön a Richter-részvényre kiadott célárát a Jefferies elemzője, James Vane-Tempest, ajánlása továbbra is vétel, az új célárfolyam 11 ezer forint az eddigi 11 300 forint után.

A Richter-sztori motorja továbbra is a Vraylar antipszichotikum – írja Tempest, igaz, az első negyedéves amerikai értékesítés kissé alulmúlta a várakozásokat. Az év első három hónapjában a készítmény 354 millió dollár bevételt termelt az AbbVie gyógyszergyártónak (a Richter partnereként ez a cég felel az amerikai marketingért és értékesítésért). Ez időarányosan elmarad az éves tervben foglaltaktól, de

a Jefferies továbbra is elérhetőnek tartja az idei évre prognosztizált 1,8 milliárd dolláros forgalmat. A várakozást alátámasztja az AbbVie kommunikációja is, amelyben az új páciensek számában egyértelműen növekedést várnak (az év elején a korlátozások fogták vissza az orvos-beteg találkozókat).

A készítmény jövőbeni forgalmában meghatározó lehet a negyedik negyedévben lezáruló klinikai tesztsorozat, amelynek sikere esetén a Vraylar indikációja kibővíthető lehet a major depressziós zavarra (MDD) is.

Teret nyerhet a cariprazine hatóanyagú sikergyógyszer Japánban is, ahol az antipszichotikumok piaca körülbelül évi 900 millió dollár.

Fotó: VG

James Vane-Tempest úgy véli, hogy a Richter alapüzletágát is több momentum segítheti a következő 12 hónapban. A méhmióma kezelésére szánt Ryego bevezetésében sokat segíthet, hogy a Richter e termékkör (korábban Esmya) marketingjében már rendelkezik a kellő tapasztalattal.

Ennek segítségével 2025-ben a Ryegóval 63 millió eurós forgalmat lehetne elérni, s ugyanebben az évben érhet a csúcsra az orális fogamzásgátló, a Drovelis értékesítése is, amely 52 millió euróval járulhat hozzá a Richter árbevételéhez.

A Richter-menedzsment EBIT-marzsra vonatkozó, 17 százalékos várakozását konzervatívnak vélik az amerikai elemzőház szakértői, ők 21,7 százalékos szintet tartanak elérhetőnek 2021-ben. A következő években folytatódhat az eltolódás az értékesítési mixben a nagy árréssel eladható speciális készítmények irányába:

tavaly 53 százalék volt az árbevételben a generikumok és a nagykereskedelem részesedése, négy év múlva ez már csak 41 százalékot fog kitenni.

Ennek is köszönhető, hogy a következő öt évben a magyar gyártó még akkor is egymilliárd eurónyi szabad készpénzállományt halmozhat fel, ha kitart a 40 százalékos osztalékfizetési ráta mellett.

A 11 ezer forintos célárhoz vezető alapszcenárió szerint a Vraylar a csúcsévben 4 milliárd dolláros forgalmat hozhat a jelenlegi indikációkkal.

Az MDD-terápiás terület ehhez abban az évben további 1,6 milliárd dollárt adhat hozzá, a klinikai teszt sikerének esélye alapesetben 65 százalékos. A pozitív szcenárió készpénznek veszi az indikáció kiterjesztését az MDD területére, míg a pesszimista változat a tesztek kudarcát veszi alapul. A két szélsőséges kimenetből 7, illetve 15 ezer forintos célárfolyam következik.

A Vraylarhoz kapcsolódóan a Jefferies azzal kalkulál, hogy a következő öt évben annyi jogdíjrészesedés érkezik be a magyar gyártóhoz, ami a jelenlegi piaci kapitalizációjának a 40 százalékával ér fel. A várakozás szerint a Richter a következő években is folytatja a portfólió bővítését, az akvizíciókra átlagosan kilencszeres EV/EBITDA-értéken kerülhet sor.

A módosított prognózis szerint a Richter 597 milliárd forint bevétellel zárhatja az idei évet, ami 5,3 százalékkal múlná felül a tavalyi értéket. A bruttó profitmarzs 57,7 százalékra javulhat, az üzemi eredmény megközelítheti a 130 milliárd, a nettó eredmény pedig a 120 milliárd forintot, az utóbbi 20 százalékos éves javulás lenne.

tőzsde Richter jefferies
Kapcsolódó cikkek