Pénz- és tőkepiac

A Fed véget vet a bankrendszer korlátozásának

A stresszteszt kimutatta azt, hogy 10,75 százalékos munkanélküliségi ráta mellett a bankok súlyos veszteségeket szenvednének el.

A nagy bankokat többé nem korlátozzák azzal kapcsolatban, hogy mennyit költhetnek részvény-visszavásárlásra és osztalékfizetésre – jelentette be az amerikai központi bank (Federal Reserved – Fed) csütörtökön.

A jó hír annak köszönhető, hogy a jegybank a legutóbbi stressztesztje során megállapította, hogy

az amerikai bankrendszer cégei elegendő tőkepufferrel rendelkeznek az extrém gazdasági sokk, vagyis a koronavírus-járvány következményei ellenére.

A stresszteszt eredménye szerint egy esetleges súlyos gazdasági sokk a legnagyobb cégek közül 23-nak összesen 474 milliárd dolláros veszteséget okozna, viszont így is több mint kétszer annyi tőkével rendelkeznének, mint amennyit a Fed szabályai előírnak. Ennek eredményeképpen a Fed feloldja a koronavírus-járvány kitörése óta érvényben levő visszavásárlásokra és az osztalékra vonatkozó korlátokat – írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

A Wall Streeten megkönnyebbüléssel fogadták a híreket. Míg tavaly a Fed még sok bizonytalanságot látott, és a bankokat óvatosságra intette, most eljött az ideje, hogy felszabadítsák az extra tőkét, és a bankok visszatérhessenek az

új normális kerékvágásba

– mondta Christopher Marinac, a Janney Montgomery Scott kutatási igazgatója.

Elemzők arra számítanak, hogy az olyan bankok, mint a JPMorgan, a Bank of America és a Goldman Sachs együttesen több mint százmilliárd dollárt fizethetnek ki a következő négy negyedévben a befektetőknek. A bankok a piacok hétfői zárása után jelenthetik be az osztalék- és tőkerészesedési terveket a Fed szerint. A részvényárfolyamok a Fed közleményét követően a zárás utáni kereskedésben alig mozdultak, hiszen a Wall Street már számított a hírre Marinac szerint.

A stresszteszt kimutatta azt, hogy 10,75 százalékos munkanélküliségi ráta mellett a bankok súlyos veszteségeket szenvednének el,

a részvénypiaci indexek több mint a felére zsugorodnának, és a gazdaság teljesítménye 4 százalékkal esne vissza. Azonban, a bankok tőkemegfelelési mutatója még így is csak 10,6 százalékra esne vissza, ami több mint kétszerese a szabályozók által előírt minimum értéknek.

A vizsgált bankok közül az HSBC amerikai érdekeltségei esetében csökkenne a tőkemutató a legalacsonyabbra (7,3 százalékra), míg a Deutsche Bank esetében lenne a legmagasabb (23,2 százalék).

Az eredmények alátámasztják Randal Quarles Fed-alelnök azon álláspontját, amely szerint

a bankok jól teljesítettek a világjárvány alatt, és a gazdaság újbóli megnyitása után erős pozícióban tudnak majd újra működni.

A Fed tavalyi tesztelési folyamatát fel kellett függesztenie a koronavírus-járvány vártnál súlyosabb alakulása miatt, így decemberben másodszor is tesztelte a bankokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy azok átvészelik-e a világjárványt. A Fed tavaly vezette be az osztalékfizetést és részvényvásárlást érintő korlátozásokat, amelyeket decemberben kezdett folyamatosan leépíteni.

Federel Reserve USA Fed
Kapcsolódó cikkek