Pénz- és tőkepiac

Tőzsdetag lett az Interactive Brokers

Egész Közép-Európát a budapesti központból fogja kiszolgálni a pénzügyi technológiai fejlesztéseiről ismert Interactive Brokers Group.

A Wall Streethez és a nyugat-európai piacokhoz képest erősen alulértékeltek a magyar tőzsdei részvények – mondta el a Világgazdaság kérdésére Péterffy Tamás, az amerikai Interactive Brokers Group (IBG) értékpapír-kereskedelmi cég alapító-elnöke a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) tartott ünnepélyes becsengetést követően tartott sajtótájékoztatón. A rendezvény apropója az volt, hogy a cégcsoporthoz tartozó Interactive Brokers Central Europe a BÉT tagjává vált.

„A BÉT büszkén és örömmel köszönti tagjai között az Interactive Brokerst Central Europe-ot” – hangsúlyozta Végh Richárd, a vezérigazgatója. Ez a cég a pénzügyi technológiai fejlesztés élvonalát képviseli, és jelenléte magasabbra emeli a teljes magyar értékpapír-kereskedelmi ökoszisztéma profilját és színvonalát – fűzte hozzá.

A nagyvilágban Thomas Peterffy néven ismert üzletember, aki ez alkalommal kérte, hogy eredeti magyar nevén szólítsák az újságírók, a Brexit miatt döntött úgy, hogy a cég eddigi londoni uniós központja helyett Írországból és Budapestről szolgálják ki a befektetőket. Hozzátette, eredetileg teljes európai központját Magyarországra akarta telepíteni, ám a saját cégén belül, illetve partnereivel folytatott harc eredményeként végül az a kompromisszum győzött, hogy Közép-Európát Pestről, Nyugat-Európát pedig Dublinból szolgálják ki. A magyar fővárosban a cég tervei szerint száz munkatársat fognak alkalmazni.

Az Interactive Brokers regionális terjeszkedése összhangban áll a globális brókercég új európai üzleti modelljével, amelynek lényege, hogy szofisztikáltabb szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek Európa különböző régióiban. Az információtechnológia központi szerepet játszik az Interactive Brokers globális üzleti modelljében, és Magyarország IT-központként meglévő erős pozíciója, illetve stratégiai elhelyezkedése a legmagasabb szintű támogatást nyújthatja az infrastruktúra hatékony működtetéséhez. A vállalatnak egyébként már tizenhárom éve működik szoftverfejlesztési leányvállalata Budapesten.

Péterffy Tamás biztató jövőt lát a régió előtt, szerinte Közép-Európa lehet a járvány utáni stabilizáció nagy nyertese. A Világgazdaság kérdésére visszatérve pedig azt is elmondta, hogy a BÉT szakembe­reivel együtt átnézik a magyar részvényeket követő tőzsdei befektetési alapokat, és esetlegesen újakat is létrehoznak a forgalom élénkítésére. Erről Végh Richárddal előzetesen már megbeszélést is folytattak.

Az 1965-ben Magyarországról az Egyesült Államokba emigráló Péterffy Tamás által több mint 43 éve alapított vállalat 9,7 milliárd dollár saját tőkével rendelkezik, tőzsdei kapitalizációja 28 milliárd dollár, és mintegy 340 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont kezel. A csoportnak 1,4 millió ügyfele van világszerte, amit a következő évtizedekben 80 millióra akarnak növelni. A régióból ezen az időtávon 1-1,5 millió ügyfélre számítanak.

Ezek is érdekelhetik