Pénz- és tőkepiac

Visszaszorulóban a készpénzfelvétel

Jelentősen, 13,5 százalékkal csökkent az első negyedében a bankjegykiadó automatáknál (ATM) végrehajtott készpénzfelvételi tranzakciók száma: nem egészen 20,1 milliót ért el, szemben a 2020. első három hónapjában regisztrált 23,2 millióval – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett pénzforgalmi statisztikáiból.

A Figyelő cikke kiemelte: jelentősen, 8,7 százalékkal csökkent az ATM-eknél végrehajtott készpénzfelvételi tranzakciók értéke is, így nem egészen 1836 milliárd forintot tett ki. Készpénz befizetésére viszont egyre intenzívebben használják a hazai ATM-eket a kártyabirtokosok:

a befizetési tranzakciók száma 6,6, értéke pedig 16,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Ezzel a befizetési műveletek száma már meghaladta a kétmilliót 2021. első három hónapjában, az összérték pedig 410,3 milliárd forintot tett ki.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az MNB adatai szerint a belföldi kártyás vásárlási forgalom 1948,7 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami 11,8 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi volumenhez képest. Eközben a vásárlási műveletek száma 5,2 százalékkal nőtt, megközelítve ezzel a 239,5 milliót. A külföldi kártyás vásárlások értéke viszont 12,6 százalékkal csökkent éves összevetésben,

amely a járvány nyomán bevezetett korlátozások hatásaival magyarázható.

Az interneten keresztül bonyolított kártyás vásárlásoknál változatlanul igen intenzív a növekedés az MNB adatai szerint: belföldön a tranzakciók száma több mint negyedével, értéke pedig 24,8 százalékkal emelkedett. A határon átnyúló műveleteknél viszont stagnált a forgalom, még úgy is, hogy a tranzakciószám több mint 19 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Ami a pénzforgalmi infrastruktúrát illeti, a jegybank adatai szerint az első negyedév végén 10,45 millió bankszámlát vezettek Magyarországon, ami 1,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest. A forgalomban lévő bankkártyák száma ennél valamivel gyorsabb ütemben, 2,3 százalékkal nőtt,

így ezekből az első negyedév végén már 9,83 milliót tartottak nyilván.

A hitelkártyáknál ugyanakkor folytatódik az évek óta tartó, csökkenő tendencia: ezekből 1,19 millió volt forgalomban március végén, 5,7 százalékkal – több mint 72 ezerrel – kevesebb, mint egy évvel korábban.

banki tranzakció atm átutalás készpénz MNB
Kapcsolódó cikkek