Pénz- és tőkepiac

Drága és nem is hatékony, de nincs más

Tovább gyűrűzik a bizonytalanság a Biogen által fejlesztett Aduhelm körül, mely jelenleg az egyetlen Alzheimer-kór elleni szer a piacon. Három nagy amerikai kórház – Cleveland-ben, New York-ban, Washington államban – bejelentette, hogy nem hajlandó alkalmazni az új gyógyszert.

Az Aduhelmet még júniusban engedélyezte gyorsított eljárásban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA), annak ellenére, hogy az FDA független tanácsadói testülete nem tartotta meggyőzőnek a teszteredményeket. A gyógyszerhatóság végül úgy vágta át a gordiuszi csomót, hogy arról nem döntött, vajon lelassítja-e a kognitív képességek hanyatlását a gyógyszer. Ehelyett az amiloid fehérje eltávolításában találták sikeresnek, ami viszont a kognitív képességek hanyatlását szokta elindítani a betegeknél.

Fotó: Shutterstock

A The Wall Street Journal szerint az amerikai kórházak lépését az motiválta, hogy a biztosítók egy része nem támogatja ezt a kezelést. Bár a szövetségi kormány a napokban megkezdte a Biogen készítményének felülvizsgálatát, mely alapján meghatározásra kerül, hogy az amerikai egészségbiztosítási program, a Medicare fedezi-e a Biogen gyógyszerének költségeit. Ám a végső döntésre akár 9 hónapot is várni kell az eljárásrend szerint. Míg az amerikai képviselőházban a túlzónak tartott árazás miatt indított vizsgálatot képviselők egy csoportja.

Az Aduhelm drága és nem igazán hatékony, amennyiben egy beteg évi kezelése 56 ezer dollárba kerül, s az eddigi eredmények alapján csupán a páciensek 15-20 százalékán segíthet, vagyis a kezelés fajlagos költsége még magasabb – mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor elemzője.

Hozzátéve: ám nincs másik szer a piacon, s csak az Egyesült Államokban 5 millió Alzheimer-kórost tartanak nyilván, vagyis még ilyen hatékonyság mellett is esély lehet közel egymillió beteg meggyógyítására.

Az elemző szerint jelentősen csökkentheti a bizonytalanságot a Biogen harmadik körös tesztje, ám ez még évekig elhúzódhat, s amíg a tényleges eredmények megszületnek, a Biogen addig is széles körben árusíthatja a gyógyszerét. Egy olyan piacon, ahol gyakorlatilag egyeduralkodó. Különösen, hogy az FDA engedélye azt mutatja, a gyógyszerhatóság hajlandó elfogadni tökéletlen adatokat és jóváhagyni olyan készítményeket, amelyek hatékonysága megkérdőjelezhető, ha nincsen súlyosabb mellékhatásuk.

Az árfolyam június 7-én, az engedély hírére napon belül 300 dollár közeléből 460 dollárig lengett ki, amivel lényegében kilőtték a piacról a shortosokat. Így nem meglepő, hogy a negatív hírek csak lecsorgást hoztak, s 300 dollár felett stabilizálódni tudott a kurzus.

Biogen FDA Alzheimer kór
Kapcsolódó cikkek