Pénz- és tőkepiac

Előnyben az analóg félvezető gyártók

Az analóg félvezetők alig 15 százalékát teszik ki a teljes piac évi 400 milliárd dollár feletti értékesítésének, ennek ellenére befektetői szemmel több szempontból is értékesebbek lehetnek, mint a digitális félvezetők.

A számos ágazat termelését megbénító csiphiány miatt a hírek gyakori szereplőivé váltak a félvezetőgyártók. Jelenleg a teljes szektor erőteljes ciklikus fellendülésben van, ami az iparági benchmark, a Philadelphia Semiconductor Index további felülteljesítését vetíti előre. A befektetőknek azonban érdemes differenciálniuk, mert az analóg és a digitális félvezetők piacán markánsan eltérő dinamika figyelhető meg.

Fotó: Shutterstock

Az analóg félvezetők alig 15 százalékát teszik ki a teljes piac évi 400 milliárd dollár feletti értékesítésének.

Ezek mintegy hídként funkcionálnak a fizikai és a digitális világ között olyan adatok érzékelésével és feldolgozásával, mint a hőmérséklet, a sebesség, és a hang. A digitális félvezetők ezzel szemben kizárólag binárisan kódolt információkkal dolgoznak. A keresleti oldal várhatóan dinamikusan bővül majd a teljes piacon, ezért a két alszektor eltérő kilátásainak oka elsősorban a kínálati oldalon keresendő. A fizikai világ jóval komplexebb a digitálisnál, ezért értelemszerűen az analóg félvezetők is sokkal komplexebbek, mint a digitálisok, a termékdifferenciálás jóval nagyobb mértékű, és nagy jelentőséget kap a vállalat specifikus szellemi tulajdon. Szintén fontos differenciáló tényező a két szektor humánerőforrással való ellátottsága.

Fotó: VG

A digitális félvezetőgyártáshoz szükséges ismeretek sztenderdizáltak, a releváns tudással rendelkező szakemberekből bőven van utánpótlás, míg az analóg szakértelemmel rendelkező mérnökökből nagy hiány van, ami fontos belépési korlátot jelent az analóg piacon. A fenti tényezők együttesen azt eredményezik, hogy jóval nehezebb új szereplőnek piacra lépnie és részesedést növelnie az analóg félvezető piacon, mint a digitálison.

Ennek köszönhetően az analóg gyártók kevésbé vannak kitéve árversenynek, a piaci részesedések viszonylag stabilak. 

A kedvező árazási pozíció mellé ráadásul mérsékelt tőkeintenzitás társul, hiszen az analóg félvezetők jóval lassabban avulnak el, mint a digitálisok, ezért gyártóik beruházás szükséglete alacsonyabb, szabad készpénzáram termelő képessége pedig jóval magasabb, mint a digitálisoké. A legnagyobb analóg félvezető gyártók a Texas Instruments, az Analog Devices és a Skyworks Solutions, melyek mindegyike kecsegtető hozamot biztosíthat a befektetőknek a következő években.

STRATÉGIA félvezetőgyártás
Kapcsolódó cikkek