Pénz- és tőkepiac

Így lovagoljuk meg a hozamcsökkenést

A várható további amerikai hozamcsökkenést egy 7-10 éves államkötvényeket tartalmazó tőzsdén jegyzett befektetési alap vételével lehet hatékonyan, és viszonylag alacsony kockázattal lekereskedni.

Május vége óta csökkennek az amerikai állampapírpiaci hozamok, a mozgás az elmúlt napokban begyorsult, mely több okra vezethető vissza. Némileg megingott az amerikai tartósságába vetett bizalom, miután a vártnál gyengébb adatok érkeztek a szolgáltatási szektorból, bár érdemes hozzátenni, hogy az ISM index még mindig jelentős optimizmusról árulkodik.

Fotó: Shutterstock

A hozamcsökkenést segítette, hogy a nettó kötvényshort pozíciók jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, megközelítve az idei évi csúcsot, melynek leépítése önmagában is hozamcsökkenést okoz. Ennél azonban fontosabb, hogy a befektetőkben kezd tudatosulni, hogy az amerikai gazdaság növekedési üteme nem lesz tartható a jelenlegi szinten.

Bár az év végéig még jelentős fellendülés várható, a visszarendeződés nagy része már megtörtént, ezt követően pedig a hosszú távú trendhez közelíthet a GDP-növekedés.

A Goldman Sachs arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság újraindulását követően jelentős lassulásra számítanak, fiskális oldalon sem lesz ösztönzés, a háztartások megtakarításából származó fogyasztói kiadások pedig csak részben lesznek képesek ellensúlyozni a negatív hatásokat. A várható további hozamcsökkenést egy 7-10 éves államkötvényeket tartalmazó tőzsdén jegyzett befektetési alap vételével lehet hatékonyan, és viszonylag alacsony kockázattal lekereskedni.

Fotó: VG

Az általam kiválasztott termék az „IEF” ticker alatt futó, iShares 7-10 Year Treasury Bond elnevezésű ETF, melynek igen magas a likviditása, naponta 6-7 millió darab cserél gazdát az amerikai tőzsdén.

Az árfolyama március vége óta emelkedő trendben mozog, az emelkedő trendvonal 114,50 dollárra tehető, a kedvező technikai kép mindaddig fennáll, míg e szint felett mozog az árfolyama. Az elmúlt napok pozitív irányú mozgásával sikerült áttörni a tavaly augusztus óta tartó csökkenő trendet, így a következő hetekben megcélozhatja a 119-120 dolláros tartományt. 

Az amerikai piacon elérhetőek tőkeáttételes ETF-ek is long pozíció felvételére, de értelemszerűen ezeknek nagyobb a kockázata. Természetesen hosszabb távon az amerikai jegybank lépései jelentős befolyással lehetnek, az eszközvásárlási program év végére várható szűkítése felfelé tolhatja a hosszú lejáratú hozamokat, de az előttünk álló néhány hónapban még nem várható ilyen hatás.

STRATÉGIA amerikai kötvényhozam
Kapcsolódó cikkek