Tőzsdére készül a Robinhood, a Z generáció kedvenc befektetési szolgáltatója. A 2020-ban bekövetkezett piaci összeomlás, a válság kapcsán bevetett gazdaságösztönző csomagok, a járványügyi intézkedések és a mém-részvény jelenség mind olyan tényezők voltak, amelyek tömegével terelték a lakosságot a tőkepiacra. Sokukat ebben a Robinhood modern, mai generációra szabott applikációja segítette. 

A cég 17,7 millió havi rendszerességgel aktív felhasználójának több mint fele újonc volt a tőzsdén.

Számukra a könnyű kezelhetőség mellett nagy vonzerő volt a szolgáltatás jutalékmentessége. 

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Az üzleti modell a tranzakciós díjak beszedése helyett elsősorban az order flow értékesítéséből származik. Ez annyit jelent, hogy a Robinhood a hozzá beérkező, különböző pénzügyi eszközökre adott megbízásokat a partnerein keresztül teljesíti, a végrehajtott tranzakcióért pedig ezek a partnerek fizetnek a cégnek. Lényegében minél több tranzakciót továbbít a Robinhood, annál nagyobbra hízik a bevétele. 2020-ban az ilyen tranzakciókból származó bevétel éves alapon 171 millió dollárról 720 millió dollárra tudott nőni. A teljes árbevétel ehhez képest „csak” 321 százalékkal nőtt 277 millió dollárról 959 millió dollárra.

A lenyűgöző számok mellett azonban jónéhány kockázati tényező is azonosítható a tőzsdehatósághoz benyújtott dokumentumokban. Nem elhanyagolható például, hogy számos, kérdéses kimenetelű peres eljárás zajlik jelenleg a vállalattal szemben. A negatív forgatókönyv százmillió dolláros nagyságrendű fizetési kötelezettséget feltételez, különösen, ha a szabályozói bírságokat is figyelembe vesszük.

A jogi természetű kockázatok mellett vitatható az is, hogy mennyire tud a Robinhood üzleti modellje konzisztens növekedést produkálni. Egy kevésbé volatilis, békés piaci környezet eleve kedvezőtlenül hathat a cég platformján keresztül adott megbízások mennyiségére. A korábban említett mém-részvények szintén jelentős lökést adtak a vállalatnak 2020-ban és a 2021 első negyedévében. A Gamestop, AMC vagy épp Dogecoin kapcsán tapasztalt kisbefektetői mánia új keletű jelenség, és számomra nem egyértelmű, hogy tartós része marad hosszú távon is a tőzsdei mindennapoknak. Márpedig, ha idővel elapadnak a hasonló sztorik, azt a Robinhood order flow-ja is megérzi majd.

A fenti kockázatok mellett a Robinhood tőzsdére lépése minden bizonnyal jelentős várakozások és „hype” kíséretében érkezik majd, ami még kockázatosabbá teheti a részvények megvásárlását a kereskedés indulásával. Ez alapján az óvatosság lehet majd az első hetekben, hónapokban a kifizetődő hozzáállás a papírokhoz.