Jelentősen javuló második negyedéves eredményről számolt be csütörtök délután az INA horvát olajipari vállalat. A szektorban leginkább figyelt, egyszeri tételektől tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) EBITDA a tavalyi közel duplájára, 101 millió euróra nőtt, miközben a Mol-leány árbevétele is hasonló mértékben, 851 millió dollárra ugrott.

Fotó: DPA / AFP

Az INA az egy évvel korábbinál átlagosan közel háromszor magasabb, 56 hordós olajárral dolgozhatott, ez pedig még 10 százalékkal csökkenő kihozatal mellett is nagyot lendített a csoportszintű eredményen. A kutatás-termelés EBITDA-ja – helyi devizában – közel négyszeresére emelkedett, és ezzel ismét a vállalat legnagyobb készpénztermelő szegmensévé vált. A kiskereskedelmi tevékenységet is magába foglaló downstream üzletágban 40 százalékos volt a bővülés, és bár a finomított termékvolumen stagnált továbbra is nyomott marzsok mellett, a növekvő üzemanyagkereslet és a 9 százalékkal magasabb kiskereskedelmi árrések ezt ellensúlyozni tudták.

A tisztított üzemi eredménysoron is erős teljesítményről adtak számot, az egy évvel korábbi, 23 milliós veszteség 37 millió dolláros pluszba fordult át. Az adózott eredményt mindezek mellett az OMV Sloveniától kapott is hizlalta, a tavalyi 24 millió dollár adózott veszteséggel szemben így 77 milliós nettó nyereséget ért el a Mol horvát leányvállalata.

Fasimon Sándor, az INA igazgatóságának elnöke szerint a tavalyi nehézségeket követően idei év jóval optimistább piaci környezetet hozott a társaság számára, a pandémia ugyanakkor továbbra is kockázatot jelent a jövőbeli termékkeresletre, a vállalatnak ezért továbbra is felkészültnek kell maradnia a gyors reagálásra, ha a piac ismét volatilissá válik.