Pénz- és tőkepiac

Villámgyorsan csapott le a kínai hatóság a Didire

Kína meg akarja fékezni az internetes óriások növekvő befolyását.

A kibertér szabályozásáért felelős kínai hatóság elrendelte, hogy 

az alkalmazásokat áruló kínai platformok (app stores) vegyék le kínálatukból a Didi Chuxing applikációját, 

mivel a fuvarmegosztó cég súlyos jogsértéseket követett el a személyes adatok gyűjtése és felhasználása során. A határozat emellett felszólítja a Didit, hogy a törvényi előírásoknak és a nemzeti sztenderdeknek megfelelően orvosolja a hiányosságokat, illetve hatékony védelemben részesítse felhasználói információs biztonságát.

Fotó: Imaginechina via AFP

A hatóság villámgyorsan járt el, hiszen a vizsgálatok megkezdését csupán pénteken jelentette be, vasárnap pedig már közölte is a döntést.

A Didi részvényeivel a sikeres kibocsátást (IPO) követően szerdán kezdődött a kereskedés New Yorkban. Az IPO révén 4,4 milliárd dollár tőkét vont be a társaság, a cég tőzsdei kapitalizációja pedig meghaladja a 74 milliárd dollárt.

A Bloomberg szerint a meglepetésszerűen megindított vizsgálat mögött az rejlik, hogy Kína meg akarja fékezni az internetes óriások növekvő befolyását. Egyre szigorítják annak a hatalmas tömegű információnak a kezelését, amelyet az Alibaba, a Tencent, vagy éppen a Didi Chuxing nap mint nap összegyűjt felhasználóiról.

DiDi Chuxing
Kapcsolódó cikkek