Pénz- és tőkepiac

A hackerek visszaküldték a lopott pénz felét

Az elmúlt évek egyik legnagyobb kritpovaluta-rablását elkövető hackereknek bűntudata támadhatott: az ellopott 600 millió dollár csaknem felét visszaküldték a Poly Networknek.

Több mint 600 millió dollár értékű kriptopénzt loptak el hackerek a Poly Network nevű pénzügyi szolgáltatótól – írtuk meg mi is. A hír önmagában is érdekes, hiszen decentralizált pénzügyi platformtól ennyit – átszámítva több mint 180 milliárd forintot – egyszerre még nem tulajdonított el senki

Fotó: Shutterstock

A szolgáltató szerint a kiberbűnözők kihasználták a platform egy gyenge pontját, azt, amelyik a különböző blokkláncokat hivatott összekapcsolni, hogy azok együtt tudjanak működni, ezzel pedig többezer digitális tokent, főként ethereumot, binance coint, illetve stablecoint tudtak megkaparintani.

A kriptohitelezéssel, és digitális pénzügyi tranzakciók közvetítésével foglalkozó Poly Network kedden közölte a rossz hírt, és azonnal felszólította a tolvajokat, hogy adják vissza, amit elvettek. Úgy tűnik, a fenyegetés, valamint a kritpopiac szereplőinek összefogása meghozta a várt eredményt; a Reuters beszámolója szerint ugyanis a kiberbűnözők 258 millió dollárt már vissza is utaltak a szolgáltatónak.

A Poly Network korábban arra kérte a többi kripto-tőzsdét, hogy tegyék feketelistára a hackereket, és ne engedjék, hogy nyoma vesszen a pénznek. A tolvajok ugyanis, bár beírták magukat a történelembe, vétettek hibákat, és a digitális lábnyomaikat követve akár a hatóságok kezei között köthetnek ki.  

kriptovaluta ethereum kiberbűnözés bitcoin tether
Kapcsolódó cikkek