A külpiacokon mutatott erősödő italkeresletnek köszönhetően jelentősen megugrott a japán Asahi Group Holdings eredménye az első fél évben. A többi közt a Dreher Sörgyárak Zrt.-t is tulajdonló italgyártó árbevétele csaknem ötödével, 1033 milliárd jenre (1 jen = 2,72 forint) nőtt a június végén lezárt hat hónapban, miközben működési eredménye 77 százalékkal, 89 milliárdra ugrott. Az adózott profit ezzel párhuzamosan a tavalyi bő két és félszeresére, 79,3 milliárd jenre hízott.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az alkoholos italok mellett üdítőket, teát, kávét és élelmiszert is forgalmazó tokiói vállalatcsoport forgalma Japánban lényegében stagnált, a külpiacokon azonban az egy évvel korábbinál másfélszer nagyobb árbevételt ért el. A növekedés motorja Ausztrália és az óceániai térség volt, ahol több mint duplájára nőtt az értékesítés. Európában, ahol a járványügyi lezárások áprilisig még éreztették hatásukat, 5 százalékkal emelkedtek az eladások. Térségünkben 12 százalékos növekedést vár 2021-ben a cég a vendéglátóhelyek helyreálló forgalma és a prémiumtermékek iránti fokozódó kereslet miatt.

A társaság az első féléves mutatók alapján új eredményvárakozásokat fogalmazott meg. A várhatóan kisebb alkoholos, ám a korábban előre jelzettnél erősebb nem alkoholos italértékesítés miatt a forgalom az eddig vártnál 20 milliárddal kisebb, 2276 milliárd jen lehet, ám az üzemi eredmény ezzel együtt is hétmilliárddal magasabbra, 224,5 milliárdra futhat be. Az adózott nyereség is az eredetileg kitűzöttnél 4 milliárddal magasabb, 156 milliárd jen lehet a frissített vezetőségi prognózis szerint.