Az idei első három hónap rekorderedményét követően szerény második negyedévről számolt be a világ legnagyobb technológiai befektetője, a SoftBank. Az elsősorban a 100 milliárd dolláros Vision Fund alapról ismert japán konglomerátum nettó profitja

a júniusban zárult negyedévben 761,5 milliárd jen volt, ami 6,9 milliárd dollárnak felel meg, s komoly visszaesést jelent év/év alapon.

Fotó: NurPhoto

Amint azt a Wall Street Journal kiemelte, a SoftBank befektetéseinek 44 százalékát tették ki március végén a kínai technológiai vállalatok. És a portfóliót rosszul érintette a pekingi szabályozó hatóságok kemény fellépése Kína legjelentősebb technológiai cégei ellen.

Az amerikai tőzsdei lap a rekordbírsággal sújtott Alibabát és a tőzsdére lépését követően kiberbiztonsági eljárást elszenvedő Didi utazásmegosztót emelte ki. Különösen fájdalmas, hogy a Didi árfolyama a kibocsátási ár kétharmadára süllyedt. De a riportált negyedévben a korábban szárnyaló dél-koreai Coupang e-kereskedő és a német Auto1 online használtautó-kereskedő részvényei is lankásabb árfolyampályákra tértek.

A Vision Fund több mint 6 milliárd dollárt veszített azon, hogy a technológiai részvények korábban forró piaca lehűlt.

Bár az alapok így is elértek 2,6 milliárd dollár nyereséget a befektetéseiken. A SoftBank papírjai kedden 6831 jenes árfolyamon zártak, s bár kissé emelkedtek a nap folyamán, de az év eleji csúcsokhoz képest már több mint 35 százalékkal jár mélyebb vizeken az árfolyam..