Nem véletlen, hogy a Tencent már 43 százalékot zuhant az idei csúcsáról. A kínai Uberként emlegetett Didi pekingi megleckéztetése után összeomlott IPO-árfolyam még olyan nagy hírű befektetők portfólióját is megviselhették, mint a Tiger Global, a szingapúri Temasek és a Soros alapok. Bár a nyilvántartás bizonytalanságai miatt az sem zárható ki, hogy a tőzsdeguruk épp a romokon építettek pozíciót.

Fotó: Shutterstock

Újabb fejlemény, hogy Peking állami cégek révén próbál részesedést szerezni az internetes tartalomszolgáltatással foglalkozó társaságokban vagy legalább azok leánycégeiben.

Amint arra a The Wall Street Journal emlékeztetett, legutóbb a népszerű TikTok közösségi platform anyatársasága, a ByteDance egyik leányvállalatába szállt be egy pekingi állami cég 1 százalékos tulajdonrésszel. Ráadásul arra is jogot szerzett, hogy beültessen egy embert az igazgatóságba – bár ezt itt még nem tette meg. Nem úgy, mint a Twitter-versenytárs Weibo egyik leányánál, ahol szintén 1 százalék megszerzését követően Peking beültette a saját emberét az igazgatóságba. 

A két ügy már elegendő gyúanyagot szolgáltatott Marco Rubio republikánus szenátornak ahhoz, hogy Joe Biden elnöknél követelje a TikTok videóalkalmazások betiltását az Egyesült Államokban. A Biden-adminisztráció ugyanis júniusban visszavont egy sor olyan rendeletet, amelyet még a Trump-érában hoztak, s a többi között a WeChat és a TikTok alkalmazások új letöltéseit korlátozták. Rubio szenátor szerint Peking agresszivitása egyértelművé teszi, hogy a kínai rezsim a TikTokot a pártállam kiterjesztett karjának tekinti. Ezért szigorúan szabályozni kell, hogy a külföldi tulajdonú, magas kockázatú alkalmazások milyen feltételekkel használhatják az amerikai távközlési hálózatokat, nem is szólva az amerikai polgárok személyes adatairól.

A TikTokot az Egyesült Államokban és Szingapúrban is egy menedzsercsapat vezeti, s a ByteDance kínai leányvállalatának nincs részesedése a TikTokban, amely egyébként nem is érhető el Kínában – idézte a Reuters a ByteDance válaszát. Ugyanakkor a hírügynökség szerint egyelőre nem tudni, hogy Peking mekkora befolyásra törekszik a ByteDance-ben, illetve a technológiai ágazatban, amelyet egyre újabb szabályokkal reguláz a piacfelügyelet. A ByteDance képviselője azt is elmondta a Reutersnak, hogy a kínai állami befolyásszerzés csak a Douyint, a TikTok kínai verzióját, valamint a Toutiao hírgyűjtő egyes licenceit érinti. Ezek a platformok eddig is a belső piacon, a kínai szabályok szerint működtek. Mindenesetre a befolyásszerzés erejét mutatja, hogy a bevásárló WangTouZhongWen Technology a Kínai Nemzeti Befektetési Alap, a Kínai Nemzeti Rádió egyik leányvállalata és a Pekingi Kulturális Beruházási Fejlesztési Csoport tulajdonában van.

A Baidu kilép a kötvénypiacra

Az internetes keresőjéről ismert Baidu eddig nem került a pekingi támadások célkeresztjébe, ám a kínai korrepetáló cégek tőzsdére lépésének és tőkeemelésének tilalma már a közvetlen ügyfélkörét, hirdetőit érintette, ami bevételkiesést okozhat a társaságnak. Ezzel is magyarázható, hogy a hírek szerint dollárkötvény-kibocsátásra készül a cég, s a befolyó összeget általános vállalati célokra és adósságtörlesztésre szánja, egyúttal a társaság mozgásterét növeli. A cég egyébként sokat költ arra, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése területén megvesse a lábát.