Rekordösszegűre emelkedett a világ legnagyobb nyugdíjalapjában kezelt a japán kormányzati nyugdíjbefektetési alapban (GPIF) a június végén zárult negyedév végén 1750 milliárd dollárt értek a befektetett eszközök. A vagyont az elmúlt időszakban nem csak a befizetések hizlalták, egymást követő öt negyedév zárult nyereséggel, elsősorban az alap amerikai befektetései révén.

A tengerentúli részvényeken elért 8,6 százalékos hozam kiugróan magas teljesítmény, a hazai részvényeken viszont 0,3 százalékot bukott a nyugdíjalap.

A külföldi kötvények 1,9, a japán hitelpapírok 0,5 százalék nyereséget biztosítottak a GPIF-nek. Összességében a kezelt vagyon az alapban 2,7 százalékkal, több mint 47 milliárd dollárral emelkedett.

Április óta látványosan felülteljesítenek az amerikai részvénybefektetések, az alap kezelői ekkor kezdték csökkenteni a hazai kötvénykitettséget és növelni a részvénybefektetések és a külföldi adósságfinanszírozás súlyát. Japánban a részvénypiac hónapok óta gyengélkedik, a februárban még 30 500 pont felett járó Nikkei 225 index pénteken 27 820 ponton zárt, az idei csúcshoz képest már csaknem 9 százalékos az elmaradás, miközben például az amerikai fő indexek most is rekordon állnak.

A Bloomberg idézte a nyugdíjalap elnökét, Mijadzono Maszatakát, aki egyszerűen a Covid-esetszámok megnövekedésével együtt járó aggodalmakkal magyarázta, miért teljesít alul a szigetország részvénypiaca. Hozzátette: április–június hónapokban a globális részvénypiacok a Covid elleni vakcinák bevezetésével, a gazdaságok újraindulásával párhuzamosan általánosan emelkedtek, ezt a piaci környezetet a laza monetáris politika is támogatta a világ számos országában,

Japán viszont kimaradt a tőzsdei raliból, az MSCI World Index 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben, miközben a szigetország indexe fél százalékkal merült lejjebb.

Ugyanakkor nem rosszak a japán tőzsdén forgó vállalatok fundamentumai, a folyó negyedévben a GPIF nagyobb volumenben vásárolhat – idézte a hírügynökség Fudzsivara Naokit, a Shinkin Asset Management alapkezelési vezetőjét.