Pénz- és tőkepiac

Furcsán viselkedik a forint, erősödött, az euró szakadt

Idei leggyengébb szintjét érte el az euró a dollár ellenében ma reggel, a forint mégis erősödött, pedig többnyire gyengülni szokott, mikor a nemzetközi piacon vásárolják a dollárt.

A múlt heti Federal Reserve ülés óta várják a piacokon, mikor üti át az euró az 1,166  körüli szinteket a dollár ellenében - elérve idei leggyengébb árfolyamát -, hiszen a Fed szigorító jelzést adott, az Európai Központi Bank ezzel szemben nyugalmát hangsúlyozza az felszökése ellenére. Ez kedvez a dollárnak, és más egyebek mellett ránehezült a forintra is az elmúlt héten, bár a nemzetközi rizikóétvágy csökkenése mellett volt helyi tényező is: a Magyar Nemzeti Bank vártnál kisebb kamatemelése.

Fotó: Shutterstock

Szerda reggel az euró átszúrta az 1,166-ot, a forint azonban meglepetésre ellenkező irányban mozgott, mint a várakozás, és ahelyett, hogy tovább gyengült volna a tegnap elért 360-as szintről az euró ellen, a 359 felé vette az irányt. 

Az elmúlt napokban, amikor a forint gyorsan gyengült, túlhúzottá válhattak az euróvételi pozíciók, és a 360-as szintnél vélhetően voltak opciós ügyletek is, amelyeknek a zárása hozzájárulhatott a forint visszapattanásához 

– mondta a VG-nek Pálffy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Az euró és a forint is kiemelt technikai szinteket ért el, és ilyenkor gyakran megtörténik, hogy széttörnek a megszokott korrelációk. A mostani mozgás nem jelenti azt, hogy a forint nem veheti ismét a 360-on túli territóriumok felé az irányt akár hamarosan, ahol 362-363 környékén húzódnak újabb technikai szintek, azokon túl pedig a 370 környéki éves mélypont.  

devizapiac euró-dollár forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek