Újabb erős fél évet tudhat maga mögött az európai alapkezelői szektor az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) legfrissebb statisztikája szerint. 

A folyamatos és bőséges tőkebeáramlás és a magas hozamok csaknem 9 százalékkal, 20,4 ezermilliárd euró fölé emelték a befektetési alapok vagyonát. A mérföldkőnek számító szint átlépésében döntő szerepet játszottak az optimista piaci hangulatban jócskán megugró eszközárfolyamok, bő 1200 milliárd euróval gyarapították a megtakarítókat, akik fél év alatt maguk is 430 milliárd euró friss pénzt pumpáltak alapjaikba.

Az érdeklődés középpontjában változatlanul a részvényalapok álltak, összesen 227 milliárd eurót vonzottak be a tőzsdelázban égő befektetőktől. 

A meredeken emelkedő árfolyamok még ezt a jelentős tőkebeáramlást is elhomályosították, ugyanis bő 800 milliárd eurót hoztak a konyhára. 

Fotó: Shutterstock

Ezzel a részvényeszközök magasan átlag felett teljesítettek, eszközértékük csaknem ötödével nőtt az időszak folyamán, június végén pedig minden harmadik euró ilyen alapokban fialt. A fél év másik nagy nyertesei a vegyes alapok voltak, amelyek a kereken 100 milliárdos nettó értékesítés mellett 185 milliárd euró hozamot szállítottak, összvagyonuk 7,4 százalékkal emelkedett, meghaladta a 4160 milliárd eurót.

A vegyes eszközökhöz hasonló mértékű, 95 milliárd euró tőke áramlott a kötvényalapokba is, a hozamversenyben azonban az utóbbiak maradtak alul. 

A kategória méretéhez képest meglehetősen szerény, 9 milliárd eurós hozammal együtt a kötvényportfóliók értéke 2,4 százalékkal nőtt. Az ingatlanalapok bővülését a 15 milliárd eurós tőkebeáramlásnál valamivel hangsúlyosabban támogatták a hozamok, a kevesebb mint 900 milliárd eurónyi befektetést kezelő kategória vagyona 5 százalékkal értékelődött fel. Egyedül a pénzpiaci alapjaikon adtak túl az európai befektetők, a 93 milliárd eurós visszaváltások nyomán az alacsony hozamot kínáló kategória vagyona 4,5 százalékkal zsugorodott.

Az első féléves kiemelkedő teljesítményből jócskán kivették a részüket a kisbefektetők is. 

Az EFAMA egyelőre ugyan csak az első negyedévre vonatkozóan közölt adatokat a tulajdonosi megoszlásról, ebből viszont az derül ki, hogy a háztartások minden korábbinál több pénzt kötöttek le befektetési alapokban. Az év eleji 55 milliárd eurós vásárlás felülmúlta az eddigi csúcsot, 2017 utolsó háromhavi teljesítményét. Az intézményi befektetők – az európai biztosítók és nyugdíjalapok – ezzel szemben látványosan visszafogták magukat, és a tavaly év végi 71 milliárd eurós nagybevásárlás után már csupán 18 milliárd euróval növelték kitettségüket az eszközosztályban.

Március végén az európai alapokban kezelt bő negyede volt a háztartások kezében, amivel a 41 százalékot birtokló biztosítók és nyugdíjalapok után a második legnagyobb tulajdonosoknak számítanak. Nagyobb, 23 százalékos részesedésük van rajtuk kívül a pénzügyi közvetítőknek, az önkormányzatok és a nem pénzügyi vállalkozások viszont csupán néhány százaléknyi vékony szeletet hasítanak ki a tortából.