Utoljára ez év márciusában vettük szemügyre a Roku-részvények aktuális helyzetét. A streamingszektor egyik legígéretesebb üdvöskéje akkor mindenkori csúcsaitól visszahúzódva, 300 dolláros zónánál tudta megvetni a lábát, stabil támaszt kialakítva. Innen felpattanva újra meglátogatta 500 dollár közelében all-time-high értékét, majd az ellenállástól lefordulva szeptember végén ismét a masszív 300 dolláros zónánál jár. A grafikon szempontjából izgalmas helyzet miatt érdemes újra megvizsgálni a vállalat aktuális helyzetét, hiszen könnyen lehet, hogy az e hét elején érkező eladási hullám a világ részvénypiacain szimpatikus beszállási pontot hozhat a kiemelt technikai szintnél.

Fotó: Shutterstock

A Rokura eddig jellemző dinamikus növekedés útjába az elmúlt fél év sem tudott éket verni.

A legfrissebb negyedéves eredmény 55 milliós felhasználói bázisról és 645 millió dolláros árbevételről számolt be, utóbbi 81 százalékkal jobb a megelőző év azonos időszakához képest. Ami ennél is fontosabb, hogy ebből 535 millió dollár, tehát több mint 82 százalék a Roku platformjából érkező bevétel, ami kiemelkedő, 65 százalékos bruttó marzzsal rendelkezik.

A tendencia is jó irányt mutat, ami a bevételek összetételét illeti, hiszen 3 éve még csak a teljes árbevétel felét tette ki a Roku-platformból származó jövedelem, nagyobb súllyal szerepelt a Roku TV-k, Roku stickek értékesítése. A platformszegmens további növekedése tehát a kulcsa a cég jövőbeni profitabilitásának.

Kritikus még a nemzetközi terjeszkedés kérdése is. A jelenlegi adatok alapján világszerte 1 milliárd kábeltévés háztartás várja, hogy elnyerjék a szívét és a havi előfizetését a streamingszolgáltatók. Annak kapcsán, hogy mekkora teret hódíthat meg magának az évek során a Roku, más, nemzetközileg már sikeres és beágyazott szolgáltatók eredményeit érdemes figyelembe venni (bár fontos különbség, hogy a Roku platformján a Netflix, az Amazon vagy a Disney+ tartalmai is jelen vannak!).

Fotó: VG

A Netflix elmúlt években elért 209 milliós felhasználói bázisát figyelembe véve ígéretesek a vállalat kilátásai.

Az elmúlt 2 hónap jelentős, 35 százalékos korrekciója után a fundamentumok adta kilátások mellett véleményem szerint 300 dollár környékén újra izgalmas vételi lehetőségek adódhatnak a Roku papírjaiban. Egy itt felvett pozíció a technikai kép kedvező állása miatt kockázati szempontból is jól kezelhető a fontos támaszszint alá elhelyezett stopokkal.