Pénz- és tőkepiac

Újra felpöröghet a kínai techszektor

A járvány tavaly márciusi globális kirobbanását követő tőzsdei emelkedésben kevés részvénypiac tudott lépést tartani az amerikai technológiai szektor szárnyalásával.

Fotó: Imaginechina via AFP

A NASDAQ technológiai indexet leképező egyik ETF a tavalyi márciusi mélypontokról idén februárig megduplázódott, és a legnagyobb globális IT-cégek, a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) részvényeinek árfolyama 50–150 százalék között emelkedett nem egész egy év alatt. A kínai technológiai szektor ETF-je ezalatt 30 százalékponttal körözte le az amerikai versenytársát, és a FAANG-részvényeknek megfelelő legnagyobb kapitalizációjú kínai hármas, a TAB (Tencent, Alibaba, Baidu) hasonló hozamokat produkált, sőt a kínai Google, a Baidu keresőportál árfolyama a két és félszeresére emelkedett.

A februári történelmi csúcs elérése után viszont szakadni kezdtek az árfolyamok. A kínai állam ugyanis a Közös jólét program keretében monopolellenes törvényekre és a fogyasztói adatok bizalmas kezelésének megsértésére hivatkozva szigorításokat vezetett be, és milliárdos bírságokat szabott ki az IT-szektor vállalataira, ami a piacvezető fuvarmegosztó cég, a Didi működésének a felfüggesztésében csúcsosodott ki. 

Az elektromos ópiumnak nevezett videójátékok piacát is korlátozásokkal sújtották. A központi beavatkozás piaci hatásai erőteljesek voltak, a kínai részvényárfolyamok mozgásiránya elszakadt a globális részvénypiaci trendtől.

Fotó: VG-grafika

A kínai technológiai szektor ETF-je nagyarányú korrekción ment keresztül, februári csúcsa óta több mint 30 százalékkal zuhant. Bár továbbra is vegyes az ágazat megítélése, a negatív hírek nagy része már beárazódhatott, és nagyobb volatilitás mellett ugyan, de elkezdődhet a lassú aljépítés. Ebben természetesen egy sor egyéb tényező is szerepet játszhat – a járvány alakulása, a világgazdasági konjunktúra vagy akár a szeptemberre és októberre jellemző negatívabb globális befektetői hangulat –, de kétségtelen, hogy a kínai techpapírok alulértékeltek, ezért érdemes lehet őket fókuszban tartani. Azt sem zárható ki, hogy Peking a lanyhuló növekedési dinamika miatt a közeljövőben újra a hitelezés felpörgetését célzó intézkedéseket hoz, ami katalizálhatja a folyamatot.

STRATÉGIA technológiai ágazat tőzsde Kína
Kapcsolódó cikkek