Minden kriptodevizával kapcsolatos ügylet illegális és be kell tiltani – közölte honlapján a kínai központi bank pénteken, ezzel az eddigi legerősebb jelzést küldve a piacoknak.

Fotó: Anadolu Agency

A pekingi jegybank az állásfoglalást azzal indokolta, hogy egyik digitális deviza sem a központi bankok vagy más állami hatóságok által kibocsátott törvényes fizetőeszköz, azaz úgynevezett fiat pénz, ezért tilos a forgalomba hozataluk. A tiltott tranzakciók között a közlemény külön megemlíti a külföldi tőzsdék kínaiaknak nyújtott szolgáltatásait is.

Az eddigi legszigorúbb hangú pekingi megszólalást a Bloomberg szerint az válthatta ki, hogy a korábban már betiltott kriptopénzbányászat állítólag – bár álcázva, de – továbbra is változatlan lendülettel folyik az országban.

Vijay Ayyar, a Luno szingapúri kriptopénztőzsde ázsiai–csendes-óceáni vezetője elmondta, hogy bár a kínai kormány már tett hasonló nyilatkozatokat, most az Evergrande-del kapcsolatos hírek a megszokottnál nagyobb áresést okozhatnak.

Nemrégiben a kínai gazdasági tervhivatal is sürgős feladatnak nevezte a kriptobányászat felszámolását már csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében is.

Kína kifogja a szelet a vitorlájából

– jegyezte meg a hírre Antoni Trencsev, a Nexo kriptós cég társalapítója is. A kriptopénzek felértékelődési folyamatának most egy jó darabig véget vetettek – tette hozzá. 

A hír megjelenését követően 8–10 százalékos zuhanásba váltott a bitcoin és társai árfolyama.