A csődközelbe került kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande a Hopson Developmentnek adja el ingatlanfejlesztő egységét 5 milliárd dollárért a helyi sajtó szerint. A két cég a tranzakció volumenére való tekintettel kérte, hogy hétfőn függesszék fel a részvényeikkel való kereskedést.

Az OCBC bank elemzője szerint ez a lépés nem azt üzeni, hogy az Evegrande feladta volna a túlélésért folytatott küzdelmet, különösen, miután elmúlt napokban több eszközét is értékesítette a vállalat, hogy fizetni tudja a tartozásait. 

Fotó: Peter PARKS  / AFP

Az Evergrande eladósorba került leányvállalatát (Evergrande Property) tavaly december óta jegyzik a hongkongi tőzsdén, piaci kapitalizációja körülbelül 7,1 milliárd dollár – írja a FactSet. Májusban az Evergrande közel 61 százalékos részesedést szerzett a cégben. A leányvállalat jegyzését szintén felfüggesztették.

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy a hongkongi tőzsdén jegyzett Hopson többségi tulajdonosa Chu Mang Yee ingatlanmilliárdos, egy korábbi kínai  kormánytisztviselő, aki 1992-ben alapította cégét, melyet tavaly óta a lánya, Chu Kut Yung vezet.

A kínai kontinentális tőzsdék nem tudnak reagálni a hírre, mert egyhetes ünnepet tartanak az országban.