A Rajna-vidéket nyáron végigpusztító Bernd ciklon által okozott károkra a német biztosítók több mint 8 milliárd euró kártérítést fizettek, s ehhez jönnek még a többi idei, jégeső és heves esőzés nyomán keletkezett károk – közölte a Hannover Rück viszontbiztosítóhoz tartozó E+S Rückversicherung AG, amely a csoport Németországban illetékes tagvállalata.

Fotó: Ina FASSBENDER / AFP

Ráadásul a természeti csapások miatt a biztosítókat érő veszteségeket tetézi a világjárvány, a tartósan alacsony kamatkörnyezet és a meglóduló is, így a cég szerint elkerülhetetlenné vált az ingatlanpiacon a biztosítási és viszontbiztosítási díjak jelentős emelése, valamint a szerződési feltételek szigorítása.

A júniusi és júliusi borzalmas időjárási események után 2021 a német biztosítási piac egyik legköltségesebb éveként fog bevonulni a történelembe

mondta Michael Pickel, az E+S Rück vezérigazgatója.

Sőt, mi több, a Covid–19 okozta károkból eredő veszteségeket gyakran a szerződések utolsó megújítása idején még csak minimálisan lehetett beárazni – mondta Pickel, mivel akkor még felbecsülni sem tudták a világjárványhoz kapcsolódó veszteségek nagyságrendjét. A pandémiával összefüggő kockázatok pedig az ügyfelek egy része esetében azóta is tovább nőttek, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben a 2022-es megújításokban még további kiigazításokra lesz szükség.

Mindemellett a kereskedelmi és az ipari károk is növekvőben vannak a társaság szerint, itt a viharkárok mellett az emberi hibából eredő tűzkárok száma is elszaporodott.

A gépjármű-felelősségbiztosítások kártérítési gyakorisága 2022-ben ismét megközelíti a járvány előtti szintet. Emellett folytatódott a javítási költségek meredek emelkedése is, sőt az elmúlt hónapokban fel is gyorsult. Figyelembe véve a számottevő regionális jégeső- és árvízkárokat, az ágazat eredményei várhatóan egyértelműen rosszabbra fordulnak az előző évhez képest. Így a biztosító ebben a szegmensben sem lát teret az árcsökkentésre sem a biztosítási, sem a viszontbiztosítási piacon.

Az E+S Rück ugyanakkor a nehézségek, a várható áremelések, valamint a szigorodó szerződéses feltételek ellenére a viszontbiztosítási termékei iránti kereslet növekedésére számít.