Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést, így jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki csütörtökön egy online sajtótájékoztatón Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

Nem az az elsődleges céljuk, hogy magas nyereségük legyen, hanem minél több ügyfelet akarnak elérni. Idén 16 százalékkal sikerült növelniük a hitelportfóliójukat, ezen belül jól teljesítettek a jelzáloghitelek és a vállalkozói hitelek. A vezérigazgató szerint a román gazdaság eddig jól reagált a járványhelyzet okozta kihívásokra, a vállalkozók továbbra is optimisták, mernek beruházni, és nem nőtt a rosszul teljesítő hitelek aránya. Az idén eszközölt 250 millió lejes alaptőkeemelés is azt mutatja, hogy az OTP Banknak hosszú távú tervei vannak Romániában.     

Fotó: Shutterstock

A leánybank komoly létszámbővítést hajtott végre a koronavírus-járvány ideje alatt, miközben a román bankszektorban foglalkoztattok száma pár százzal csökkent ebben az időszakban. Tavaly az OTP második bank volt Romániában, amely a legtöbb új munkatársat alkalmazta. A pandémia idején az OTP 300-zal növelte munkatársai számát, így jelenleg 1700 alkalmazottja van.

A román gazdaság kilátásairól Fatér Gyula azt mondta, hogy az idén 7 százalék körüli GDP-bővülésre lehet számítani, 2022-ben pedig 3,5-3,7 százalékos növekedés valószínű. Arra számítanak, hogy jövő évben stabilizálódik a fogyasztói áremelkedés, így a várható román alapkamat-emelési ciklus nem veti vissza a hitelezést, és a jövő évben is tudják tartani hitelportfóliójuk kétszámjegyű bővülését.