Vége Kína dominanciájának a bitcoin-bányászat terén, már az Egyesült Államok termeli a legtöbbet a kriptopénzből – derül ki a Cambridge for Alternative Finance adataiból, amit a CNBC vett észre.

Fotó: Shutterstock

Az augusztusig terjedő adatok szerint a bitcoin-bányászat volumenének becslésére alkalmas hashrate 35,4 százaléka már az Egyesült Államokból származik, míg 

a kemény kínai fellépés elérte célját, már július folyamán nullára zuhant a hashrate az országban. 

A elleni kemény kínai intézkedések gyorsaságát jelzi, hogy júniusban még a globális hashrate több mint harmada származott az országból.

Az Egyesült Államok azért lehet a bányászok vándorlásának nyertese, mert az alacsony energiaárak mellé kedvező szabályozói környezet is társul, például Texasban. De Washington állam magas vízerőmű kapacitása illetve New York állam hasonló adottságai is vonzóak lehetnek, különösen azok számára akik a bitcoin zöldítését szeretnék elérni.

A texasi olajtermelés során pocsékba menő földgáz felhasználásával is lehetséges a kibocsátás csökkentése és az olcsó energia szinergiája, de a nukleáris energiát is sokan használják bitcoin-bányászatra az országban.

Az Egyesült Államokban ráadásul a bitcoin 2017-es zuhanását követően többen elkezdték a bányászati infrastruktúra kiépítését is, így a kapacitások könnyen tudtak megtelepedni ott Kína elhagyását követően.

A második helyen azonban már nem egy megújuló energiával csábító ország következik, hanem az olcsó szénnel csábító Kazahsztán, 

ám tekintve, hogy 2022 elejétől a bányászokat új terheli, lehetséges, hogy az ország sikere nem tart sokáig. Kérdéses az is, hogy a szénárak száguldása mennyire teszi gazdaságossá a bitcoin-bányászatot az országban, hiszen lehet, hogy az ország jelenleg jobban jár a szén exportálásával inkább. A közép-ázsiai ország a globális hashrate 18,1 százalékát adta augusztusban, őket Oroszország követi 11,2 százalékkal, majd következik Kanada közel 10 százalékkal.