Németország kereskedelmi többlete csökkent augusztusban, mert az ellátási láncok sérülése nyersanyaghiányt és alkatrészellátási gondokat okozott, s ez fékezte az exportot.

Fotó: Shutterstock

A Destatis pénteken közzétett adatai szerint Németország kereskedelmi többlete – az és az áruimport egyenlege - naptárhatástól tisztítva és szezonálisan kiigazítva 13,0 milliárd euró (15,0 milliárd dollár) volt augusztusban. Ami elmarad a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők várakozásaitól, akik 15,0 milliárd eurós kereskedelmi többletet vártak.

Az export augusztusban 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, míg az 3,5 százalékkal nőtt. Augusztusban az áruexport 104,4 milliárd eurót, az áruimport pedig 93,8 milliárd eurót tett ki.

Az augusztusi az export 0,5 százalékkal, az import pedig 9,9 százalékkal haladta meg a 2020 februárjában mért értéket. Ez volt az utolsó "békehónap" a németországi járványkorlátozások bevezetése előtt.

Míg 2020 augusztusához képest az országaiba irányuló export 15,7 százalékkal emelkedett, az ezekből az országokból származó behozatal pedig 11,2 százalékkal nőtt.

A Deutsche Bundesbank előzetes eredményei szerint a folyó fizetési mérleg augusztusban 11,8 milliárd euró többletet mutatott, figyelembe véve az áruk kereskedelmének egyenlegét, beleértve a kiegészítő kereskedelmi tételeket, szolgáltatásokat, elsődleges jövedelmet és másodlagos jövedelmet.