A Moody’s Investors Service modellje szerint a bankok hitelezési veszteségei akár 20 százalékkal emelkedhetnek, ha a legszélsőségesebb éghajlati forgatókönyvek igazolódnak be. 

Az éghajlati kockázat valószínűleg jelentős hatással lesz a bankok hitelminőségére, és attól függően, hogy az éghajlatváltozás s az arra adott politikai válaszok hogyan alakulnak, a bekövetkező veszteségek jelentősek lehetnek

 – írja a hitelminősítő egy hétfői jelentésében. 

A Moody’s azt elemezte, hogy az éghajlatváltozás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás hogyan hathat a bankok hitelportfóliójára. Négy európai pénzintézetet vizsgált meg az Európai Központi Bank által korábban meghatározott három éghajlati forgatókönyv, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázati szintekre kidolgozott saját modellje alapján. 

Fotó: Julian Stratenschulte / Europress/AFP

Elemzésünk azt mutatja, hogy az éghajlati kockázat valószínűleg kulcsfontosságú tényezője a bankok hitelminőségének, valamint a vállalatok hitelképességének 

– mondta Jorge R. Valez, a Moody’s vezető alelnöke. 

A bankok folyamatosan csökkentik hitelkitettségeiket a szén-dioxid-kibocsátásért felelős vállalatok között. Az elemzés szerint a párizsi klímaegyezménytől való bármilyen eltérés magasabb hitelezési veszteségeket vonna maga után a bankok számára.  A legkevésbé szélsőséges eltérés 3,5 százalékkal növelné a hitelintézetek veszteségeit, míg a legpesszimistább szcenárió beigazolódása 20-szal.