Az előző havinál szerényebb mértékben, de tovább emelkedett a hazai befektetési alapok összvagyona augusztusban. Az alapkezelőknél fialtatott eszközök értéke 0,8 százalékkal, 8975 milliárd forintra nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikája szerint. 

Fotó: Kallus György / VG

Az összességében 69 milliárd forintos bővülés döntő részben a nyár végére magukat aktivizáló megtakarítóknak köszönhető, akik

a júliusinál közel háromszor több pénzt, 99 milliárd forintot vittek a portfóliómenedzserekhez. 

A piac viszont ezúttal sokkal szűkmarkúbb volt, a hozamok mindössze 9 milliárd forinttal gazdagították a befektetőket, a főbb devizákkal szemben nagyot erősödő forinton pedig csaknem 39 milliárd árfolyamveszteséget könyvelhettek el.

Remek hónapot zártak a részvényalapok, melyekbe az előző havi friss tőke triplája, 45 milliárd forint érkezett, miközben ezek az eszközök szállították a legtöbb, 14 milliárdos hozamot is. Utóbbiban a hazai tőzsdei rali is szerepet játszhatott, a BUX ugyanis 6,9 százalékos hegymenettel búcsúztatta a nyarat. 

A részvényalapok vagyona mindezek következtében egy hónap alatt három százalékkal gyarapodott, a bennük lévő pedig első alkalommal átlépte az 1900 milliárdos határt. A tőzsdei kitettséget befektetésitermék-kategória ezzel szintet lépett, és stabilan megelőzte az eddig második legnagyobb vagyont kezelő vegyes alapokat.

Utóbbiaknak ezzel együtt sincs okuk szégyenkezni, a többféle eszköztípusból válogató termékek ugyanis továbbra is népszerűek a befektetők körében, akik a jegybank adatai szerint ezúttal 18 milliárd forintot helyeztek ide.

A hozamok további 7 milliárdot tettek hozzá ehhez, a kedvezőtlen devizamozgásokon viszont hasonló összeget veszítettek, így végül szűk egy százalékkal, 1878 milliárdra nőtt a vegyes kategória eszközértéke.

Kisebb, 0,4 százalékos bővülés jellemezte a kötvényalapokat, ami teljes egészében a tőkebeáramlásnak köszönhető. A megtakarítók több hónap kihagyás után tértek vissza nagyobb összeggel a kevésbé rizikós eszközökhöz, az alapkezelők pechjére a 21 milliárd forintos friss lekötés 15 milliárdos árfolyam- és devizaveszteséggel párosult. A kötvényalapok vagyona ezzel nyolc hónap után továbbra sem tud érdemi bővülést felmutatni a tavaly év végi szinthez képest.

A legtöbb pénzt kezelő ingatlanalapokba két hónap kihagyás után először érkezett friss tőke, a 18 milliárd forintot azonban rögtön fel is emésztették a negatív hozamok, a bő 2480 milliárdos összvagyon így stagnált a nyár végén.

A származtatott alapoknál tőkebeáramlás és hozameső sem kavarta fel az augusztusi állóvizet. Az érdemi hozamot idén még felmutatni nem tudó garantált hozamú alapokból viszont újabb négymilliárd forintot váltottak vissza a kiábrándult befektetők, ami a csekély eszközméret révén közel 8 százalékos csökkenést jelent. A legapróbb, mindössze 35 milliárd forintot kezelő pénzpiaci alapok számára eseménytelenül zárult az augusztus.