A Vedomosztyi értesülései szerint az OTP veheti meg az orosz Home Credit Bankot. A mértékadó orosz lap azt írja, hogy a cseh PPF csoport vevőt keres a helyi érdekeltségére, s már a célegyenesben vannak a tárgyalások a magyar OTP Bankkal. Meg nem nevezett források szerint a könyv szerinti érték 70-80 százalékáért értékesítheti a PPF a pénzintézetet. 

A döntés az idén tavasszal helikopter-balesetben elhunyt PPF-alapító, Peter Kellner halálát követően született meg. 

Oka az lehet, hogy a PPF csoport Kínában, ahol van egy Home Credit-fiókja és egy biotechnológiai vállalata, üzleti nehézségekkel küszködik az orosz lap szerint. Az OTP Bank moszkvai képviselője, Dmitrij Pesnyev Podolszkij csak annyit mondott a Vedomosztyi megkeresésére, hogy pletykákat nem kommentálnak.

Fotó: Shutterstock

A Vedomosztyi idézi Anton Lopatyint, a Fitch elemzőjét, aki úgy értékelt, hogy a Home Credit szavatolótőkéje az IFRS szerint, az alárendelt kötvényekkel kiigazítva, körülbelül 75 milliárd rubelt tesz ki. Míg Ivan Uklein, az Expert RA bankminősítési igazgatója azt emelte ki, hogy az esetleges felvásárlás jelentősen erősítheti az OTP csoport oroszországi versenypozícióját. Az Expert RA szeptember elsejei, eszközök szerinti oroszországi banki rangsorában az OTP leánybankja a 49. helyen állt, míg a Home Credit a 36. helyen. Uklein úgy véli, hogy az egyesült bank a 27. helyet foglalná el, s ezzel a nagy moszkvai bankok versenytársává válhatna. Ám a vállalati hitelezésben nem lenne előrelépés a felvásárlás, mert a Home Credit nem komoly szereplő ezen a piacon. 

Annál izgalmasabb a lakossági hitelezés, ahol az OTP-leány a felvásárlással megháromszorozná ezt a portfóliót.  

Az Oroszországban és Kazahsztánban lakossági szolgáltatásokra szakosodott Home Credit 41 milliós ügyfélkörrel rendelkezik. Olyan termékekkel, mint a készpénzhitelek, hitelkártyák, törlesztőrészletes hitelek, továbbá POS-hitelek a kiskereskedelmi boltokban.  A Home Credit nettó nyeresége 7,4 milliárd rubel volt az idei első fél évben, közel duplája az egy évvel korábbi értéknek. A lakossági ügyfelek 181 milliárd rubelt tartanak a bankban, míg a vállalati ügyfelek 8 milliárd rubelt. A hitelállomány az idei első fél évben  229 milliárd rubel volt, ennek 72 százaléka készpénzhitel.

Az Erste kommentárja szerint értelmes lépés lenne akvizícióval növelni az OTP orosz piaci jelenlétét. 

Amint azt Miró József vezető elemző kiemelte: a Home Credit saját tőkéje mintegy 1 milliárd euró, amelyen közelítőleg 100 millió euró profitot csinál, azaz a tőkemegtérülése 10 százalék körül van. Ezért amennyiben a hír igaznak bizonyul, akkor ez lenne az OTP második legnagyobb akvizíciója a szlovéniai Nova KBM bank legutóbbi felvásárlását követően.

Az OTP orosz leánybankja üzleti méretét tekintve sokkal kisebb, mint a Home Credit. Az OTP Bank Oroszország szavatolótőkéje 31 milliárd rubel, az ügyfélforrásai 86 milliárd rubelt tesznek ki, a hitelállomány mérete pedig 84 milliárd rubel, amelynek fele a POS-hitel. 

Az OTP féléves gyorsjelentése szerint az orosz leánybank 17,4 milliárd forint nyereséget könyvelt el az idei első fél évében, miközben saját devizában a működési eredmény 12 százalékkal csökkent. 

Az idei második negyedévben 1 százalékkal nőtt az árfolyamszűrt teljesítő hitelek állománya, ami nagyrészt a vállalati hitelezésnek köszönhető. De intenzíven, éves alapon 241 százalékkal növekedett az autófinanszírozás, míg a személyi kölcsönök és a hitelkártyák állománya csekély mértékben emelkedett, a POS-hitelállomány pedig zsugorodott.