A koronavírus elleni vakcinát gyártó BioNTech legnagyobb, 47 százalékos részvénypakettjét birtokló Strüngmann-ikerpár az EQT pénzügyi befektető vállalattal közösen kivásárolná a generikus gyógyszereket előállító Sandozt a svájci Novartistól – tudta meg a Handelsblatt német üzleti lap. 

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az, hogy a Strüngmann-család mekkora befektetéssel kíván részt venni a tranzakcióban, egyelőre még nyitott kérdés. Állítólag más befektetők is csatlakozását is várják a konzorciumhoz.

A Sandoz értékét szakértők több mint 20 milliárd svájci frankra becsülik. Így, ha létre jön a megállapodás, ez lenne az utóbbi idők legnagyobb kaliberű gyógyszeripari ügylete a német újság szerint.

Az idén 71. életévét betöltő Thomas és Andreas Strüngmann 2008-ban a Business Insider szerint 180 millió dollárt fektettek az akkor megalakuló BioNTechbe, részvénycsomagjuk ma nagyjából 33 milliárd dollárt ér.

A közgazdászként végzett Thomas és az orvosi diplomával rendelkező Andreas Strüngmann édesapjuktól, Ernst Strüngmanntól vették át Németország egyik legismertebb gyógyszercégét, a Hexalt. A cég olyan gyógyszerek gyártásával foglalkozott, amelyeknek lejárt a szabadalmi védettsége. A testvérek 2005-ben adták el a Hexalt éppen a Novartisnak. Ezután különböző gyógyszerstartupokba fektettek.