A kőolaj szeptember közepe óta tartó, szinte megállás nélküli emelkedése a kifulladás jeleit mutatja, és bár nem számítunk visszafordulásra, 

a piacon beállhat egy konszolidációs időszak, mielőtt ismét felpörögne az év vége felé. 

A korrekciónak – eltekintve attól, hogy a spekulánsok csökkentették hosszú pozícióikat – több oka is van, ezek részben közvetlenül az olajpiachoz köthetők, másfelől Kína, Putyin orosz elnök és a német kormány hatása.

Egészen a múlt hétig valósággal forrongott az energiapiac. Az olaj, gáz és szénpiac meredek emelkedése egy olyan visszacsatolási hurkot okozott, ami a legtöbb üzemanyag árát több éves csúcsra, vagy akár rekord szintre emelte. A kőolaj áremelkedésének egyik fő felhajtóereje a gáz és szén piacon kialakult magas árak voltak. Az európai és ázsiai szűkös készletek felhajtották az gáz és szén árát, a felhaszálók alternatív fűtőanyagként a dízel, fűtőolaj és propán felé fordultak, ami a becslések szerint napi egymillió hordónyi keresletnövekedést képes okozni a kőolajpiacon globálisan.

Fotó: Shutterstock

Az, hogy az elmúlt napokban mégis megtorpant az áremelkedés, négy fő tényezőre bontható.

Irán és az EU újrakezdte a nukleáris tárgyalásokat, ami kétségkívűl kinálatbővüléshez vezethet az olajpiacon. Mielőtt Trump 2018-ban visszaállította a szankciókat Iránnal szemben Irán 3,8 millió hordó kőolajat termelt naponta, ami 1,3 millióval több a jelenlegi mennyiségnél.

Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) múltheti jelentése a vártnál nagyobb készletnövekedést mutatott a kőolaj területén.

A holland TTF gáz ismét 80 euró/MWh alatt kereskedik, azután hogy Putyin megígérte megemelik a gázszállítás volumentét, röviddel azután, hogy az Német Gazdasági Minisztérium kijelentette, nem jelent ellátási kockázatot az EU számára az Északi Áramlat 2 beindítása.

A kínai kormánynak sikerült leszorítani a szénárakat, ami átterjedt a világ többi részére is. Az áramellátás biztosítása érdekében a kínai kormány bejelentette, ármaximalizálásst tervez, valamit felszólitotta bányászokat a kitermelés növelésére. Ennek hatására a koksz 35, a termikus szén pedig 47 százalékot veszített árából 10 nap alatt.

Fotó: Shutterstock

A fosszilis tüzelőanyagok 2022-ig tartó emelkedését támogató erős fundamentális kilátások nem változtak, de a közelmúltbeli fejlemények rávilágítanak arra, hogy 

ezeken a piacokon milyen volatilitást okozhat, amikor a keresleti és a kínálati bizonytalanság is jelen van.

 A WTI-nak sikerült támaszra találnia a 21 napos mozgóátlag, 80,50 dollár előtt, míg a Brent rövid távú technikai kilátásai kicsit nagyobb kihívást jelentenek, különösen ha a gázról olajra való átállás lassul a gáz- és szénárak gyengülése miatt, és ha az iráni nukleáris tárgyalások több sikertelen kísérlet után végre pozitív fordulatot vesznek.