Éves alapon csaknem harmadával, 7,9 gigabájtra emelkedett a Magyar Telekom belföldi ügyfeleinek átlagos havi adatforgalma, 

emellett termőre fordultak a távközlési társaság elmúlt években végrehajtott hálózatfejlesztései is, így ma már több mint egymillió ügyfelük élvezheti a gigabites internetkapcsolat előnyeit – hangsúlyozza a társaság a keddi tőzsdezárás után közreadott harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A dokumentumból kitűnik, hogy a Telekom sikeresen lovagolta meg a digitalizációt, a fejlesztések mellett ennek is köszönhető a több, mint 6 százalékos csoportszintű éves bevételnövekedés.

Fotó: Shutterstock

A bruttó fedezet éves szinten 6,8 százalékkal javult 2021 harmadik negyedévében, ami a növekvő árbevételt, valamint a távközlési adóban 2020 harmadik negyedévében lekönyvelt egyszeri korrekció hiányát tükrözi. A szabad cash-flow az egyszeri spektrum licenc díjak nélkül 34,4 milliárd forint volt az időszakban, a jelentős EBITDA növekedést így részben ellensúlyozták a beruházások miatti kifizetések, és a működőtőke alakulása.

Felidézik, hogy az ISS Corporate Solutions a telekommunikációs szektor fenntarthatósági szempontból legjobban teljesítő vállalatai közé rangsorolta globálisan a Magyar Telekomot, a Scope Ratings pedig megerősítette a Telekom BBB+ besorolását, stabil kilátás mellett.

Rékasi Tibor, a Telekom vezérigazgatójának helyzetértékelése szerint a harmadik negyedévben is kedvezően alakult a működési környezet, mivel tovább csökkent a járvány piacra és a Magyar Telekomra gyakorolt hatása. 

A korábban meghirdetett stratégia mentén folytattuk gigabit-képes hálózatunk építését és modernizációját, ennek köszönhetően a negyedév végére 2,89 millió hozzáférési pontot értünk el. Éves összevetésben a Telekom egyaránt jelentősen növelni tudta az árbevételét, bruttó nyereségét és EBITDA-ját – hangsúlyozta Rékasi Tibor.