A KBC Group NV egy 1,02 milliárd eurós üzlet keretében megállapodott a Raiffeisen Bank International AG bulgáriai üzletágának megvásárlásáról, az üzlet lehetővé teszi számára, hogy felvegye a versenyt a gyorsan növekvő, külföldi hitelezők által uralt piacon a piacvezetőkkel – írta hétfőn a Bloomberg. 

Az eddigi legnagyobb bulgáriai banki tranzakció után a belga hitelintézet 10-ról 18 százalékra növelheti piaci részesedését az eszközállomány szerinti rangsorban, és ezzel megközelíti a piacvezető UniCreditet és az OTP Bankot. 

Az ügylet magában foglalja a Raiffeisen lízing üzletágát, vagyonkezelési és biztosítási bróker üzletágát a balkáni országban, ahol az euró bevezetése már 14 hónap múlva esedékessé válik. 

Fotó: NurPhoto

Mivel a KBC otthoni növekedési kilátásai az elkövetkező években valószínűleg szerények maradnak, a brüsszeli székhelyű bank Közép- és Kelet-Európát tekinti kulcsfontosságú stratégiai piacának. A KBC 2017-ben már bevásárolt Bulgáriában:

610 millió euróért szerezte meg a National Bank of Greece leányát, ez év elején pedig az NN Group   életbiztosítási és nyugdíjpénztári üzletágának megvásárlásával bővítette piaci jelenlétét. 

Az ügylet lezárása után, amely 2022 közepére várható, a KBC a két banki egység összevonását tervezi. A Raiffeisen bulgáriai érdekeltsége az eszközállomány alapján a hatodik helyen áll.  A bolgár piacot elhagyó osztrák hitelintézet Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában történő akvizíciókkal igyekszik bővíteni regionális jelenlétét.