Az utóbbi egy évben megszokottnál szerényebb kereslet mutatkozott a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) iránt októberben, az optimista piaci hangulatnak köszönhetően azonban így is 4,7 százalékkal nőtt az egyre népszerűbb befektetési termékkategória összvagyona Európában.

A megtakarítók 10,6 milliárd euróért vásároltak ETF-eket, a hozamok pedig 46,4 milliárd euróval emelték a befektetések piaci értékét, összvagyonuk a hónap végén ezzel már meghaladta az 1276 milliárd eurót. 

A friss tőke döntő része, 9,6 milliárd euró a részvény-ETF-ekbe áramlott, elhomályosítva minden más kategóriát. 

A kötvényekbe fektető alapok egymilliárd, a vegyes ETF-ek mindössze százmillió eurót szívtak fel, a pénzpiaci alapokból pedig százmilliós tételt váltottak vissza.

Fotó: Shutterstock

A legnépszerűbb terméktípusnak az amerikai részvénykitettséget alapok bizonyultak októberben, 3,9 milliárd eurós értékesítéssel, megelőzve az 1,7 milliárdos beáramlást regisztráló globális részvényalapokat. Keresettek voltak a japán részvényekből válogató ETF-ek is, amelyekből összesen egymilliárd eurós volumenre mutatkozott kereslet. A szabályozói és gazdasági kockázatok ellenére csaknem 400 millió euróval növelték kitettségüket az európai befektetők a kínai részvény-ETF-ekben is.

A mérsékeltebb tőkebeáramlással együtt az idén tíz hónap alatt már 137,6 milliárd eurónyi friss pénz érkezett az eszközkategóriába, több, mint az eddigi rekordévnek számító 2019-ben. 

Az idei csúcsdöntés szinte már borítékolható, hacsak nem söpör végig a piacokon egy nagyobb eladási hullám az év utolsó két hónapjában.

Az ETF-ek iránti felfokozott érdeklődés érthető, a tőzsdék ugyanis remekül teljesítenek az idén – az eszközosztály vagyonának mintegy háromnegyede részvényekben fial –, a tőzsdén kereskedett alapokon keresztül pedig költséghatékonyan és diverzifikáltan tudnak a befektetők pozíciókat felvenni egész szektorokban vagy régiókban, és ezáltal részesedni a tőzsdei raliban.

A legtöbb pénzt múlt hónapban is a BlackRockhoz tartozó iShares alapjaiba fektették a megtakarítók. A globálisan is piacvezető amerikai szolgáltató 5,6 milliárd eurós tőkebeáramlást regisztrált Európában, messze lekörözve ezzel a második és harmadik helyezett UBS-t és Amundit. Az előbbi 1,6 milliárd, az utóbbi pedig mintegy 900 millió eurós nettó értékesítéssel zárta a hónapot.

Az iShares ezzel továbbra is a legnagyobb szereplő, 581,3 milliárd eurós kezelt vagyonával 46 százalékos a részesedése az európai ETF-piacon. A dobogó alsóbb fokain helyet foglaló európai szolgáltatók közül az Xtrackersnél 140, a Lyxornál pedig 98,3 milliárd eurót fialtatnak a befektetők.