Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese péntek reggel tartott sajtótájékoztatót a bankcsoport harmadik negyedéves eredményeiről. Némileg magasabbak voltak a kockázati költségek, mint a második negyedévben, de a fundamentumok továbbra is erősek. A moratórium miatt elszámoltak a harmadik negyedévben egy 9,2 milliárd forintos egyszeri veszteséget.

Eddig az intézkedés bevezetésétől annak hatása adózás előtt több mint 45 milliárd forint veszteség volt az OTP Bank számára. 

A Concorde elemzői a VG Podcastjában mondták el véleményüket:

A kockázati költségekről elmondta, hogy nem a harmadik negyedévi adat tekinthető magasnak (25 milliárd forint), hanem a 2. negyedévi volt inkább alacsony. Összességében a működési eredmény alakulása mutatja meg legjobban a fundamentumokat, ezen a soron pedig 20 százalékos volt az év/év alapú növekedés.

Erős bővülést jelez, hogy a teljesítő hitelportfólió a második negyedévhez képest csoportszinten 4, a magyar anyabankban pedig 5 százalékkal növekedett. Különösen dinamikus teljesítmény látható az orosz, ukrán és román leányoknál is.

Az első 9 hónapban csoportszinten 11 százalékos volt a hitelállomány emelkedése (az OTP Bankban pedig 15 százalékos). Itthon a fogyasztási hitelek nőttek kifejezetten dinamikusan, 25 százalékkal, emellett pedig a babaváró és a támogatott lakáshitelek járultak hozzá nagyban a növekedéshez.

A teljes hitelállomány 4,2 százaléka, azaz 224 milliárd forintnyi maradt a moratóriumban a november 1-i állapot szerint. A vállalati arány 6,8, a lakossági pedig 1 százalék, számszerűsítve 202 és 22 milliárd forint.

Ebben a negyedévben a babaváró hitelből közel 60 milliárd forintnyit folyósítottak, piaci részesedésük e termékre vonatkozóan 42 százalék. 

Kérdés érkezett a Commerzbank hazai leánybankjának esetleges átvilágításáról, de ezt a feltételezést nem kommentálta Bencsik László. 

A KMRP- (különleges munkavállalói részvényprogram) szervezetek működtetésében az OTP Bank csak közvetetten érintett, így nem tud a nevükben nyilatkozni arról, hogy a két, a bank munkavállalói által létrehozott szervezet csatlakozna-e a jegybank Növekedési kötvényprogramjához

– mondta a VG-nek Bencsik László.

A kötelező oltás kérdésében még nem döntöttek

– válaszolta Bencsik újságírói kérdésre.

A tőzsdén az OTP-részvényekkel péntek délelőtt 19 350 forint körüli áron kereskednek, kicsivel a csütörtöki záróár alatt.