Pénteken tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését az OTP-csoport. A piac optimistán várta az eredményszámokat, a csütörtöki kereskedésben új történelmi csúcsra, 19 400 forintra drágultak a részvények, amelyek árfolyama 3,3 százalékkal emelkedett a nap végére, az idei pluszuk pedig már 45 százalék.

A bankcsoport lényegében hozta a várakozásokat, de a vártnál nagyobb céltartalékolás miatt az adózás utáni profit alacsonyabb lett, mint arra az elemzők számítottak.

A hitelintézeti csoport összesített bevételei rekordértékre, 333 milliárd forintra híztak, ez 6 milliárddal több a várnál, és 13 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál.

A nettó kamatbevétel 14, míg a díjak és jutalékok 16 százalékkal lettek magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A régió számos országában látott kamatemelések ellenére a csoportszintű kamatmarzs kismértékben tovább morzsolódott, a negyedévben 3,46 százalékos volt. A második negyedévhez képest enyhén erodálódott a marzs az OTP Banknál, valamint a szerb, horvát és szlovén leánybankoknál, változatlan maradt Bulgáriában, javult viszont Ukrajnában. Az orosz marzscsökkenés mögött részben az emelkedő forrásköltségek, illetve a hitelportfólión belüli szerkezeti változások állnak. A magyar kamatmarzs alakulásában csak részben jelentkezett a magasabb kamatszint hatása, mivel a változó kamatozású eszközök csak 3–6 hónap után árazódnak át; továbbá a jelentős betétbeáramlás megnövelte a mérlegfőösszeget, ami hígítólag hatott a marzsra.

A működési költségek mindössze 1 százalékkal nőttek (157 milliárd forintra), az elemzők ennél kicsivel magasabbat, 3 százalékos emelkedést jeleztek előre.

Ami meglepetés, hogy az OTP-csoport 25 milliárd forintot különített el céltartalékolásra az elemzői konszenzusban szereplő 16,4 milliárddal szemben.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Így a magasabb kockázati költségek miatt végül az adózott eredmény kisebb lett a várakozásoknál: a negyedévet 127 milliárd forintos profittal zárták, a korrekciós tételek levonása utáni számviteli profit pedig 120 milliárd lett. A prognózisokban 129,5, illetve 124 milliárd forintos adózott eredményvárakozások szerepeltek.

Éves összevetésben mégis erős eredményeket szállított a régiós nagybank, a profit 8, illetve 6 százalékkal emelkedett.

Ami a bankcsoport külföldi működési környezetét illeti, az előzetes harmadik negyedéves makrogazdasági adatok fényében a legtöbb gazdaság a korábbi előrejelzéshez képest kedvezőbb képet fest, ugyanakkor számos országban (Románia, Bulgária, Ukrajna, Oroszország) romló tendenciát mutat a Covid-fertőzöttség az átoltottság alacsony aránya miatt, emiatt ismételten szigorításokat kellett bevezetni.  

Ezeket is figyelembe véve a menedzsment frissítette a 2021-es várakozásait. 

Az év eddigi részében látott 11 százalékos teljesítő hitelállomány-növekedés alapján a hitelportfólió éves bővülése 15 százalékos lehet.

A korrigált sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) pedig 18–20 százalék között alakul majd.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a bank vezetése elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ami magában foglalja a 2019–20 utáni évekre számított és a szavatolótőkéből már levont 119 milliárd forintnyi osztaléktömeg kifizetését is. A 2021-es pénzügyi év után fizetendő vonatkozásában eddig 64,8 milliárd forintot vontak le, de ez az összeg nem tekinthető indikációnak a menedzsment részéről a 2021. év után fizetendő osztalékra nézve.