Kis elmozdulásokkal, vegyesen nyitottak a főbb nyugat-európai részvényindexek az előző napi záróértékükkel összevetésben szerdán, iránykeresés folyik, miután csalódást okoztak a japán kereskedelmi adatok, a friss brit inflációs adatok pedig decemberi kamatemelést valószínűsítenek.

A vezető európai tőzsdemutatók közül:

  • a londoni FTSE 0,21 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 pedig 0,05 százalékos mínuszban,
  • a frankfurti DAX 0,06 százalékos,
  • a milánói FTSE MIB 0,03 százalékos,
  • a madridi IBEX-35 index pedig 0,02 százalékos pluszban indította a kereskedést.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,03 százalékkal emelkedett.

Fotó: Shutterstock

Az euró árfolyama továbbra is 16 havi mélypont körül mozog. Szerda délelőtt kilenc órakor az eurót 1,1303 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, 0,14 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz az előző napi záráshoz képest.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,32 százalékkal, 1855,80, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,22 százalékkal, 1868,10 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára mérsékelten csökken a növekvő kínálat és a gyengülő kereslet együttes hatásának, illetve a dollár erősödésének köszönhetően. Kilenc órakor a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,53 százalékos mínuszban, 81,99, a WTI pedig 0,64 százalékos veszteségben, 79,23 dolláron forgott.

Mérsékelt eséssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. A nemzetközi piacok további iránymutatásra várnak, hogy a vállalati profitok képesek lesznek-e ellenállni az emelkedő költségeknek

– fejtegette Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A szakértő szerint a nemzetközi piacokat mozgathatja, hogy a Joe Biden és Hszi Csin-ping közötti virtuális tárgyalások következtében enyhültek a feszültségek. Ez különösen a kínai kitettségű részvények esetében hozhat élénkülést, ezt bizonyítja, hogy a Prosus holland technológiai befektető és a francia luxusipari Kering egyaránt javította kilátásait. 

Szerdán a figyelem középpontjába visszakúszhatnak a kriptodevizák is, miután kedden jelentősen csökkent az árfolyamuk. A bitcoiné 60 ezer dollár alá került, és a november 10-én 68 990,90 dolláron elért történelmi csúcsához képest több mint 12 százalékkal gyengült.