Egy nagy kapacitású, szél-, víz- és napenergiával működő zöldhidrogén-előállító bázis létrehozását tervezi a BP Északkelet-Angliában, hogy csökkentse Nagy-Britannia függését a fosszilis energiahordozóktól – közölte a cég hétfőn.

A HyGreen Teesside névre keresztelt projekt révén 2025-ben már évi 60 megawatt (MWe), 2030-ban pedig évi 500 megawatt elektromos teljesítmény leadására képes hidrogént termelhet az óriásvállalat.

Fotó: bp.com

A cég korábban egy földgáz felhasználásával előállított, úgynevezett „kékhidrogént” termelő üzem létesítését is bejelentette szintén Teesside-ban. A két bázison a 2030-ra kitűzött, 5 gigawattnyi brit hidrogéntermelési cél 30 százalékát lesz képes biztosítani a BP – tették hozzá.

A londoni kormány tervei szerint az évtized végén mintegy hárommillió otthon, valamint az ipar és a közlekedés jelentős részének energiaellátását már a hidrogén biztosítaná a földgáz helyett.

A kormányok és az energiaipari vállalatok a glasgowi COP26 klímacsúcs megállapításaival összhangban úgy vélik, a tiszta hidrogén vezető szerepet játszik majd az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, ám a Reuters szerint egyelőre rendkívül bizonytalan az energiaforrás jövője és költségszintje.

A BP a végleges beruházási döntést 2023-ban hozza meg, két évvel később pedig már az üzemeltetést is megkezdené.