A csütörtöki ülésen sem nyúl a havi 400 ezer hordó/napos termelési kvótaemelési tervekhez az OPEC és az olajkartellen kívüli nagy kőolajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ – értesült a Reuters. 

A hírügynökség forrásai szerint,

bár az Egyesült Államok az olajkínálat nagyobb növelésével hűtené a piaci árakat, de a kartell vezető kitermelője, Szaúd-Arábia már elutasította ezt a lehetőséget, s korábban Kuvait és Irak is jelezte, hogy támogatja a jelenlegi terveket, vagyis legalább jövő áprilisig csak havi 400 ezer hordó/nappal bővítenék a kvótát.

Fotó: Shutterstock

Az ülés előtt Biden amerikai elnök felszólította a szervezetet a kínálat növelésére. A piac arra számít, hogy ha az OPEC+ tartja magát a tervekhez, akkor az USA a stratégiai készleteihez nyúl, ami árcsökkenést okozhat. Az amerikai külügyminiszter több magas rangú arab vezetővel is tárgyalt az ügyben. A kvóta ugyanakkor kényes kérdés az OPEC berkeiben, hiszen a tagok egy része már eddig sem tudta mindig teljesen kihasználni a kvótáját. A gyors kvóta bővítés ezért feszültségekhez vezetne a kartellen belül.

Az is aggasztja az olajtermelőket hogy a járványhelyzet romlása hamar újra túlkínálatot eredményezhet a piacon. Még a Reuters „orosz forrása” is úgy fogalmazott: az OPEC+ nem inoghat meg, ragaszkodnia kell a tervhez.