A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 115,06 pontos, 0,22 százalékos gyengüléssel, 51 464,6 ponton zárt kedden.

A koronavírus omikron variánsával kapcsolatos aggályok uralták a befektetői hangulatot tegnap Európa-szerte, a kontinens vezető részvényindexei csökkenéssel fejezték be a napot. Az esést nem kerülte el a pesti börze sem, a nap végén a régiós MSCI indexek átsúlyozása nagyobb vételi lendületet hozott a parkettre, így a BUX mérsékelt, 0,2 százalékos ereszkedéssel zárta a kereskedést. A magyar parkett forgalma az átsúlyozás miatt kiemelkedő, 27,3 milliárd forint volt.

Fotó: Kallus György / VG

A nagypapírok közül egyedül az OTP erősödött, 0,3 százalékkal 17 970 forintig. 

A Richter 0,6 százalékos ereszkedéssel 8550 forinton zárt, a Mol és a Magyar Telekom papírjai viszont ennél jelentősebb, egy, illetve két százalékos esést könyvelhettek el. Az olajtársaság részvényeit 2416, a távközlési cég papírjait pedig 413,5 forinton jegyezték a piaczáráskor. A Magyar Telekom befektetőit a távközlési versenyt átrendező DIGI-tranzakció is szomoríthatta. A román cég felvásárlását bejelentő 4iG árfolyama 2,5 százalékkal emelkedett, ennél jobban csak a 6,2 százalékot ralizó Opus szerepelt a kosártagok közül.

A kamatfolyosó jegybanki kiszélesítésére kedvezően reagált a forint, a hazai fizetőeszköz az euróval szemben 0,6 százalékkal erősödött, ezzel rövid ideig ismét benézett a 365-ös szint alá a keresztárfolyam.