Lefelé módosította – mégpedig 76 forinttal, 1400-ra – a Rába Holding részvényeire adott célárát pénteken Rátkai Orsolya, az OTP Bank elemzője, miközben változatlanul tartásra ajánlja a papírokat. A részvények csütörtöki 1425 forintos záróárához mérten így a várt teljes hozam mínusz 1,7 százalékra csökkent az elemzőnél, tekintve, hogy a III. negyedéves eredményromlás és a gyenge kilátások miatt az teljesen bizonytalanná vált.

A Rába szerdán a vártnál alacsonyabb, 9,5 milliárd forintos nettó árbevételről számolt be a szeptember 30-án lezárt három hónapos periódusban.

Bár erős kereslet segítette a járműgyártás fellendülését, a holding exportbevételeinek növekedése a fő piacának számító Európai Unióban 6 százalékra lassult euróban számítva a második negyedévben regisztrált 80 százalék feletti éves dinamikához képest.

A személygépkocsi-piacon a Rába partnerei felől érkező kereslet meglehetősen enerválttá vált, ami a Rába teljesítményére is rányomta a bélyegét. A nyersanyag- és/vagy alkatrészhiány miatt a gyártók meghosszabbították a szokásos nyári szünetet, és átütemezték a beszállítóktól érkező megrendeléseket – írja Rátkai Orsolya.

Az EU gazdasági növekedése a negyedik negyedévben várhatóan lassulni fog az elemző szerint, az ellátási lánc zavarai visszafogják az ipart. A pandémia küszöbönálló új hulláma ráadásul további lefelé mutató kockázatot jelent.

Rövid távon a Rábának az ellátási lánc problémáinak és a költségoldali nyomás erősödésének kettős kihívásával kell megküzdenie. A kilátások mindezért kissé borúsabbá váltak, mint korábban, és ezért az elemző 1,2 milliárd forintra csökkentette 2021-es üzemieredmény-várakozását (EBIT), a korrigált EBIT-et pedig 308 millió körül várja az idei ingatlanértékesítésből befolyó vételár levonását követően.