Vegyes kezdés után vegyesen, de többségükben indexemelkedéssel zártak szerdán az európai értékpapírpiacok. 

Az euróövezeti EuroStoxx50 index nap közben 14 éves csúcsot is érintett.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,26 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,17 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,02 százalékkal végzett alacsonyabban.

Londonban 0,49 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index. A frankfurti DAX 0,02 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 Párizsban 0,06 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,07 százalékos emelkedéssel, Madridban 0,47 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

Fotó: AFP

A földgáz európai ára a holland szabadpiaci jegyzés alapján több mint öt százalékkal emelkedett szerdán, így az elmúlt öt nap 35 százalékos emelkedésével egyhavi csúcsot ért el. Az áremelkedést az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezési engedélyeztetési eljárásának felfüggesztéséről hozott német döntés váltotta ki. Piaci várakozások szerint Oroszország csak azt követően fogja folytatni európai gázszállításait, ha ehhez rendelkezésére áll majd az északi szállítási útvonal. Piaci jelentések alapján a Gazprom nem kötött le szállítási kapacitást decemberre Ukrajnán keresztül Európába.

Az európai piacok zárásakor a földgáz szabadpiaci ára 99,00 eurón állt 5,11 százalékos napi emelkedéssel.

Az olaj ára már a második napja csökkent szerdán. A piacok a kereslet-kínálati arányt mérlegelik annak függvényében, hogy az amerikai adminisztráció esetleg a tartalékok felszabadítása mellett dönthet. A Brent ára 1,31 százalékkal csökkent 85,35  dollárra, a WTI ára pedig 1,66 százalékkal 78,42 dollárra. A Brent ára 62 százalékkal, a WTI ára 68 százalékkal áll az év eleji felett.

Az euró 16 havi mélypontot ért el. Piaci várakozások szerint az EKB a lassuló közepette kitart laza monetáris politikája mellett. Christine Lagarde, az EKB elnöke szerint az általa átmenetinek tekintett magas elleni monetáris szigorítás visszafogná a gazdasági növekedést. Az eurót 1,1305 dolláron jegyzik, 0,13 százalékos napi csökkenéssel.

Az arany spot ára unciánként 1864,74 dolláron állt 0,76 százalékos napi emelkedéssel.