Nem tart örökké a világot átszövő konjunktúra, ezért a befektetők ne számítanak arra, hogy a részvények továbbra is kétszámjegyű hozamot produkálnak – mondta David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója. Szerinte az elkövetkező néhány évben a piac veszíteni fog lendületéből, ezért alacsonyabb hozamokkal kell beérni.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozandó intézkedéseknek, tőkeinjekcióknak köszönhetően a részvények folyamatosan csúcshozamokat produkáltak, különösen az Egyesült Államokban ahol az S&P 500 index idén 66-szor döntött rekordot – írja a Business Insider. A részvényindex 27 százalékos emelkedést mutat 2021-ben, ami több mint a duplája a pandémia kirobbanása, vagyis 2020 márciusához képest.

David Solomon Fotó: AFP

A Covid-19 elleni védőoltások 2020 novemberi megjelenését követően ralizni kezdtek a részvények, és ez idén is folytatódott. Kedden az S&P 500 index idén március óta a legmagasabb értéken állt, miután múlt héten az omikron variáns megjelenése, illetve a Fed eszközvásárlásainak a vártnál előbbi visszafogása miatt zuhanni kezdett.

A piaci fellendülés továbbra is tart, és bíznak benne, hogy az omikron mutáns végül nem okoz akkora gondot, mint azt a megjelenésekor gondolták.

A Goldman Sachs részvényei idén eddig 51 százalékkal emelkedtek. Solomon azonban úgy érzi, hogy alulértékelik a pénzintézet részvényeit. A bank az októberben kiugró negyedéves profitról számolt be.

„Mint bármelyik vezérigazgató, én is úgy gondolom, hogy a vállalatot és annak részvényeit alulértékelik. A hagyományos pénzügyi szolgáltatási szektor meglehetősen stabil lábakon áll, de a bevételeknek nagyon alacsony része realizálódik a részvények értékében” – mondta.

A kriptovalutákkal kapcsolatban arról beszélt, hogy számára sem a bitcoinnak, sem az ethereumnak nincs jelentősége, nem is kereskedik kriptopénzzel. Ennek ellenére a Goldman ügyfeleinek biztosítják a lehetőséget a kriptopiacon való kereskedésre – idén májusban létre is hoztak egy erre szolgáló platformot.

A pénzügyi szektor technológiai kilátásaival kapcsolatban ugyanakkor már derűlátóbb.

A nem fontos, a legfontosabb dolog az, hogy a digitalizáció és a különböző technológiai újítások miként gyorsíthatják fel a pénzügyi szolgáltatások nyújtását, és hogyan javíthatnak azok minőségén

– tette hozzá.

Komoly változást hozhat a 95 órás munkahétről tett panasz

A Goldman Sachs tizenhárom amerikai alkalmazottja 95 órás munkahétről, és visszaélésnek minősülő embertelen munkakörülményekről számolt be.